Hungary

Erdogan tudja a megoldást Ciprus megosztottságára

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, hogy "időpocsékolás" egy olyan béketárgyalás újraindítása a kettészakadt Ciprust illetően, amely kizárólag a föderatív megoldásra alapul.

A török államfő azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet Ersin Tatarral, az egyedül Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság közelmúltban megválasztott elnökével közösen tartott a délután folytatott négyszemközti tárgyalásaikat követően. A török kormányzat által támogatott Tatar előzőleg Észak-Ciprus kormányfője volt, október 18-án választották elnökké, első hivatalos útja a török fővárosba vezetett - írja az MTI.

Erdogan felszólalásában leszögezte, hogy a mintegy fél évszázadot felölelő béketárgyalási folyamatban a "fennálló paraméterek" többé nem vezetnek eredményre.

"A föderáció már nem érvényes megoldási modell, új gondolatokra van szükség" - fogalmazott, hozzátéve: "Cipruson két külön nép él, és tulajdonképpen már az általuk alapított államok is megvannak". A megoldásnak a sziget "realitásain" kell alapulnia.

A kétállami megoldásnak egy reális megközelítéssel a tárgyalóasztalra kell kerülni.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország jelenleg mintegy 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások legutóbb 2017 nyarán szakadtak meg.

Erdogan a hétfői sajtótájékoztatón jelezte: november 15-én viszontlátogatást tesz Észak-Cipruson. Külügyminiszteréhez, Mevlüt Cavusogluhoz szólva felvetette, hogy tarthatnának egy pikniket a Famagustához tartozó, ENSZ-fennhatóság alatt lévő, az egykor tömegturizmusáról híres Varosha városrészben, amelynek strandjait október 8-án a török-ciprusi hatóságok nemzetközi bírálat kíséretében nyitották meg.

"Mi innen a képernyőn keresztül nézzük, ám személyesen is át akarjuk élni!" - lelkendezett a török államfő.

Az Európai Unió például úgy vélte, hogy a jogi értelemben Ciprushoz tartozó, de a török katonai felügyelet alatt álló lezárt városrész parti területeinek megnyitása az ENSZ égisze alatt köttetett tűzszüneti megállapodás súlyos megsértése. Nikosz Anasztasziádész ciprusi elnök pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyoldalú akció akadályozhatja a sziget egyesítésére irányuló, elakadt tárgyalások újraindítását.

A török hadsereg által tiltott területnek nyilvánított Varoshából a lakosságot annak idején néhány nap alatt evakuálták, az üres város köré falat emeltek, és megakadályozták, hogy bárki is belépjen. A ciprusi görög lakosságnak óriási traumát okozott a ciprusi riviérának is nevezett Varosha elvesztése.

Tatar azt mondta, hogy a Törökország által javasolt ötoldalú konferencia Törökország, az Észak-ciprusi Török Köztársaság, a Dél-ciprusi Görög Igazgatás (Ciprus), Görögország és az ENSZ között "az utolsó esély" a megegyezésre a kettészakadt Cipruson.

Football news:

Hasenhüttl about 2:3 with Manchester United: They celebrated as if they had won the Premier League. This is revealing
Hazard will miss about 3 weeks due to injury
Bude-Glimt-a unique champion: drags the Russian goalkeeper, responsible for the psychology of a former military pilot, Holand watches all the matches
Juventus can exchange Dybala for Icardi at PSG next summer
Joan Laporta: Inter offered 250 million euros for Messi in 2006, but I said no
Mikel Arteta: On the day I decided to become a coach, I already knew that one day I would be sacked
The German national team is drowning in problems. Rejecting Muller, Hummels and Boateng may cost Lev his job