Hungary

Feljelentették a POSZT szervezőit, több tízmilió forint közpénzt keresnek rajtuk

DSOKI20190606108

A Pécsi Országos Színházi Találkozót üzemeltető céggel összefüggésben súlyos visszaéléseket tárt fel a pécsi önkormányzat, erről a hivatal értesítette az Indexet is. Eszerint a POSZT szervezői két év alatt több tízmillió forinttal károsíthatták meg a rendezvényt szervező, részben önkormányzati tulajdonú céget. A büntetőfeljelentést a Zsolnay Negyed új vezetője tette meg.

Péterffy Attila pécsi polgármester egy évvel ezelőtt kezdeményezte azt az átvilágítást, amelynek vélelmezése szerint 2017–2018-ban a POSZT fesztivál egyes költségeit duplán számolták el, és duplán is fizették ki, a két év alatt összesen 70 millió forintot. Egyszer a POSZT cégében, a POSZF Kft.-ben, egyszer pedig a szervezők által alapított saját cégben, az Aktor Nonprofit Kft.-ben.

Az átvilágítás szerint az ügyben négyen lehetnek érintettek,

és több tízmillió forinttal károsíthatták meg a pécsieket, s emellett a taotámogatással kapcsolatban is történhettek visszaélések. Emiatt a Zsolnay Negyed új vezetője, Bleszity Péter novemberben hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon büntető feljelentést tett a cég vezetői ellen.

Megkerestük Szűcs Gábor színész-rendezőt, az Aktor Nonprofit Kft. vezetőjét, hogy reagáljon az önkormányzat közleményére.

Az Aktor Produkció Nonprofit Kft. és a POSZF Nonprofit Kft. azért működött együtt, hogy a POSZT megrendezéséhez szükséges többletforrásokat biztosítsa. Az Aktor ezt a célt elérte, hiszen a társasági adó rendszerében évekkel ezelőtt még lehetséges pluszforrást előteremtette és a POSZT rendelkezésére bocsátotta. Ennek a lehetőségnek a kihasználása korábban nem történt meg. Az Aktor egyéb forrásokra is sikeresen pályázott.

Szűcs Gábor közölte, ők egyetlen fillér jövedelemre sem tettek szert, ezt a nonprofit gazdálkodási forma eleve kizárja.

Az Aktort többek között a NAV is vizsgálta, és semmilyen hibát nem talált a könyveiben, erről dokumentumok tanúskodnak. A Zsolnay Negyed ügyvezetőjének feljelentése Szűcs szerint minden alapot nélkülöz.

Az ügyvezető azt is furcsállja, hogy éppen a napokban nevezte ki az önkormányzat a POSZT egyik vezetőjének, miközben most feljelentette.

Hogyan lehet a taóval visszaélni?

Hogyan lehet a taóval visszaélni? A pécsi önkormányzat átvilágításának adatai alapján a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (POSZF) három vezető tisztségviselője és egy negyedik vezető közeli hozzátartozója 2017 márciusában hozta létre az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft.-t, az előadó-művészettel mint fő tevékenységi körrel. Az adatok alapján egy színleltnek tűnő szerződéssel az Aktor két hónap alatt bekerült az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásába, ezzel jogot szerzett arra, hogy kulturális taót gyűjtsön. Így az átvilágítás szerint az Aktor törvénytelenül 20,5 millió forint kulturális tao-gyűjtésére vált jogosulttá, ezt a keretet maximálisan feltöltötte, ebből viszont alig 10,7 millió forintot juttatott vissza a POSZF-nak a következő évi fesztivál szervezésére. Úgy, hogy az adminisztratív költségekkel nem számolt el.

Megkérdeztük Márta Istvánt is, aki áprilistól októberig a POSZT egyik ügyvezetője volt.

Az előző vezetéssel összefüggő anomáliákat részben érzékeltük, ezekről hallottunk. A közösségi médiában is olvashattunk sok mindent, de az ügy megítélése nem tartozott és nem tartozik az ügyvezetés feladatai közé. Mi ez év áprilistól Moravetz Levente színész-rendezővel vállaltuk fel a POFSZ NKft. kettős ügyvezetését. Megbízásunk december 31-ig szólt. Sajnos ebben az évben – bár kétszer is nekiindultunk – a pandémia miatt egyáltalán nem tudtuk megvalósítani a 20. POSZT-ot. Én októberben – megnövekedett elfoglaltságaim miatt is – lemondtam erről a tisztségről. A POSZT jövő évi sorsát alapvetően a Covid-helyzet befolyásolja, azt figyelembe véve fog a továbbiakról dönteni a többségi tulajdonos Pécs városa és a kisebbségi tulajdonos Magyar Teátrumi Társaság. Amennyiben körvonalazódik a POSZT jövője, természetesen szívesen részt veszek a munkában, ha erre igény lesz.

(Borítókép: POSZT felirat Széchenyi téren a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitójának napján Színházban 2019. június 6-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Football news:

Zlatan is the last person I consider a racist. He loves me too much. Pogba on Ibrahimovic's clash with Lukaku
UEFA will make a final decision on the Euro 2020 format in April, not March
Rojo will move from Manchester United to Boca Juniors next week
Pogba on the reasons for the changes at Manchester United: No one cheats the team - does not run less or does not work out in defense
Aubameyang missed the games because of his mother's illness. She's better now
Musacchio moved to Lazio from Milan
Lampard did a great job in the first year. But his dismissal is logical: Chelsea regressed after the summer purchase, and Frank lost control