Hungary

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Szigorú védőintézkedések mellett zajlik a voksolás az országban.

Súlyos koronavírus-járvány közepette kezdődött meg vasárnap az elnökválasztás Portugáliában. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint nyolc órakor nyíltak meg, és este hétkor zárnak. Több mint kilencmillió szavazásra jogosult adhatja le a voksát, öt évre választja meg az ország következő államfőjét.

Heten indultak az elnökválasztáson, köztük a hivatalban lévő államfő, a jobbközép irányvonalat követő Szociáldemokrata Pártból való - párttagságát elnöksége idejére felfüggesztő - Marcelo Rebelo de Sousa, akinek a közvélemény-kutatások szerint olyan magas, hetven százalék körüli a támogatottsága, hogy szinte biztosra vehető, hogy már az első fordulóban nyer, megszerzi ehhez a szavazatok több mint felét. A 72 éves államfő, egykori tekintélyes alkotmányjogász ciklusa idején mindvégig hatvan százaléknál magasabb népszerűségnek örvendett.

Mindez azért is kedvező, mivel a választás olyan időszakra esik, amikor súlyosbodik a járványhelyzet az országban. A szavazás előtti napon mind a fertőzöttek, mind a halálesetek számában napi rekordot mértek. A 10,3 millió lakosú Portugáliában a járvány kezdete óta 624 469 ember kapta el a fertőzést, és 10 194-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

A járvány karácsony óta gyorsult fel, amikor négy napra enyhítettek a gyülekezési és mozgási korlátozásokon. Ennek következtében megugrott a kórházakban kezeltek száma, és a hatóságok kénytelenek voltak ismét szigorú járványügyi szigorításokat bevezetni.

A súlyos járvány miatt a hatóságok több intézkedést hoztak, hogy a szavazás ne rontson a helyzeten, de egy napra feloldották a mozgási korlátozásokat. A maszk viselése kötelező, ugyanakkor a szervezők azt is kérik mindenkitől, hogy hozzon magával tollat és kézfertőtlenítőt. A választáson közreműködőknek mindenesetre 135 ezer pár kesztyűt, 377 ezer maszkot, 102 ezer doboz félliteres kézfertőtlenítőt és több mint 67 ezer arcvédő pajzsot osztottak ki.

A szervezők a távolságtartást is kérik a választóktól – leginkább ennek tudható be, hogy óriási sorok alakultak ki a választóköröknél. Előzetesen ugyanis viszonylag alacsony részvételt jósoltak.

Football news:

Cavani has returned to training and is likely to play against Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus played Rugby against the Port. Only Ronaldo and Chiesa can make a difference in this squad
Neymar: I posted how I was recovering from my injury, and I didn't get any messages saying, Wow, what a professional. No
Ole Gunnar Solscher: The work of the judges is very difficult and without additional pressure. We have to make their decisions
Joan Laporta: I'm sure Messi won't stay at Barca if I don't win the election. He gives the club 30% of revenue
Trent had idolized Gerrard since he was a kid, and he was in a fairy tale: he got Steven's care and the captain's armband. The story of a great relationship
Hazard's recovery from the injury is delayed. He probably won't play against Atletico on March 7