Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Fenyőfát venni muszáj

Az ünnepi fenyőfakínálat háromnegyedét fedi le a hazai termelés, a maradék 25 százalékot importból egészítik ki. Ez a Nordmann-fenyőt jelenti, ami Dániából érkezik hozzánk – mondta Treer András, a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szakmai tanácsadója az index.hunak.

„A lucfenyők árát nem a napjainkban begyűrűző kedvezőtlen gazdasági hatások határozzák meg, hiszen az idén az otthonokba kerülő fákat már évekkel ezelőtt elültették, a termelőket pedig az akkor aktuális költségek terhelték, nem pedig a mostani inflációval, vagy épp alapanyagár-emelkedéssel sújtott terheket kell beépíteni az árakba” – vázolta Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezető igazgatója a lapnak.

A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei a Napi.hu hírlevelében.

Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.

Ezután megkapja a Napi.hu Hírleveleit reggel és este.

Míg a lucfenyő idei áraiba főként a szállítási költségek növekedése épül be, addig a nordmann áránál az importból fakadó költségnövekedések játszhatnak szerepet, ami jellemzően a forint gyengülése az euróval szemben.

A fenyőfa is drágul

Mindez 20-30 százalékos emelkedést vetít előre a kiskereskedelmi áraknál ennél a típusnál – tette hozzá.

A kisebb lucfenyők árában azonban alig várható változás, „gyakorlatilag kapott egy ársapkát az előző évhez képest”. Ezzel szemben a prémium Nordmann-fenyő méterenkénti ára minimum 30 százalékkal emelkedik. „Ez a kettősség vezethet az említett trendváltozáshoz” – mutatott rá a szakember, aki szerint mindezt szociális szemüvegen keresztül vizslatva nem kapunk rossz képet, hiszen a szűkösebb büdzsével rendelkező háztartások is megtalálhatják a pénztárcájuknak megfelelő fát, a jobb helyzetben lévők számára pedig továbbra is elérhetők a prémiumtermékek, plusz néhány ezer forintért.

Boross Norbert szerint a lucfenyők ára 4-6 ezer forint között alakul méterenként, míg nordmann 5-10 ezer forint között.

A közös metszetet pedig az magyarázza, hogy a nordmann, illetve a lucfenyőkön belül is vannak minőségbeli eltérések. „A legjobb minőségű lucfenyők ára megközelítőleg egy szinten mozog a gyengébb nordmannéval” – mutatott rá Boross Norbert.

Treer András az átlagos nordmannoknál 6-8 ezer forint méterenkénti árat vetített előre, míg a prémium fákért 8-9 ezer forintot kérhetnek el méterenként. Hasonló szinteken alakulhatnak az ezüstfenyők is – tette hozzá.