Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Fideszes laptársánál is kiakadtak azon, hogy az Origo szerint a pánikroham divatos kifejezés a hisztériára

Mondjuk a 888.hu szerzője nem verte nagy dobra, hogy ugyanannak a médiacégnek egy másik lapjáról van szó, ahová ők is tartoznak.

Múlt szombaton jelent meg egy cikk az Origón, amely szerint Shakirát szakítása után kórházba kellett vinni. Az értesülés egyébként – mint utólag kiderült – hamis, az énekesnő kórházban ugyan járt, de oda az édesapját kísérte be. A portál mindenesetre mindezt így tálalta: „Shakirát a múlt hétvégén egy barcelonai kórházba szállították, mivel szünet nélkül hisztériázott, divatos kifejezéssel élve, pánikroham gyötörte”.

A pánikbetegséggel kapcsolatos meglehetősen érzéketlen megnyilatkozáson többen megbotránkoztak. A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nevű Facebook-oldal például emlékeztetett, hogy amikor a 19. században a nők mentális gondjait „hisztériának” nevezték, még nem járhattak egyetemre, nem dolgozhattak és mentális problémáikhoz lekezelő módon álltak hozzá. Hozzáteszik: később rájöttek, hogy „hisztériája” a férfiaknak is lehet, mert a traumáknak nagyon komoly kihatása van az életünkre és a pánikbetegséget ildomos komolyan venni.

Nem várt helyről is kritikát kapott azonban az írás. A kormánypárti 888.hu-n Fodor-Horváth Zsófia Divatos kifejezéssel élve kisebb „pánikrohamot” kaptam című írásában úgy fogalmaz: „Ha igaz is lenne, hogy Shakira a magánéleti válsága és a bulvársajtó okozta stressz miatt pánikrohamot élt át és ezért kórházba került, ezen a bagatellizáló és gúnyos hangnemen beszámolni erről végtelenül káros. Káros a pszichés problémákkal küzdők és káros a nők szempontjából is”. Hozzáteszi:

a cikk a gúnyolódó és bagatellizáló sztereotípiákat erősíti, miközben a pánikbetegséggel küzdőkbe is tapos egyet.

Reakciójában a szerző azt írja, ez a szélsőséges hozzáállás, amelyre válaszul „a legalább olyan szélsőséges #metoo megszületett”. Fodor-Horváth szerint a „hisztéria” kifejezés már a múlté, mivel „több, mint száz év alatt eljutottunk már oda, hogy a nő nem csak emberszámba, de komolyan is vehető, a mentális betegségeknek és pszichés problémáknak pedig soha nem volt neme”.

Írását a fideszes kampányszlogenre utalva azzal zárja: „Érdemes tartani ezt az irányt és továbbra is előre menni, nem hátra”. Igaz, a szövegben az Origót csak mint „az egyik legolvasottabb hazai portált” említi, és azt nem veri nagy dobra, hogy a 888.hu-val azonos médiacéghez tartozik, így például a cikkeik alatt Origo-anyagok kiajánlói is megjelennek.