Hungary

Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) szerint minden olyan eszköz, ami képes internetre kapcsolódni, potenciális veszélyforrás lehet a felhasználókra nézve. Arra is adtak néhány tanácsot, szerintük mit kellene tenni a biztonságunk érdekében.

Az NSA által közzétett útmutatásában azt tanácsolta az amerikai Védelmi Minisztérium munkatársainak, hogy kapcsolják ki a helymeghatározást a mobiljukon, mert annak engedélyezése biztonsági kockázatot jelent. Az NSA szerint emellett a Bluetooth és a wifi se legyen bekapcsolva, ha nem muszáj, mert az is potenciális veszélyforrás lehet.

Bár az útmutatás belső felhasználásra készült, az NSA szerint a fent említetteket biztonsági okokból nemcsak az állami alkalmazottaknak, hanem minden felhasználónak meg kellene fogadnia.

Egy mobiltelefon használata – már maga a bekapcsolás is – helyadatokat kezd el küldeni, amikor az eszköz csatlakozik a mobilhálózatra

– idézi az NSA útmutatását a The Hill. A szolgáltató képes nyomon követni a felhasználókat, ami bizonyos esetekben jól jöhet – például, ha egy vészhívásról van szó –, ám többnyire veszélyes. Ám illetéktelenek akár a szolgáltató rendszerét támadva, akár egyszerűbben, a készülékre juttatott rosszindulatú alkalmazás segítségével képesek lehetnek bárkit lekövetni.

Az ügynökség azt is kiemelte: tévedés azt gondolni, hogy a GPS kikapcsolásával elmúlik a veszély, a helyadatok ugyanis – igaz, valamivel pontatlanabbul – a wifi és a Bluetooth használatával is monitorozhatók, az alkalmazások és weboldalak pedig ki tudják találni a tartózkodási helyet. Az pedig teljesen mindegy, hogy milyen készülékről van szó: mobilról vagy épp valamilyen IoT-eszközről, ha be vannak kapcsolva, potenciális veszélyforrásnak tekinthetők.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Torres on leaving Liverpool: there Was no Xabi, Mascherano, Benitez, there was no project... Nothing happened!
Koeman can't be on the Barca bench. All due to the fact that the club is suing Setien
Suarez turned down an offer from Inter Miami in the summer. He could become the highest paid player in the MLS
Barcelona gave Aceme rental Almeria. The defender wanted to sign Juventus
Manchester United lost the first game of the Premier League for the first time in 6 years and for the third time in 29 seasons
De Gea took ayew's shot from the penalty spot, but the referee forced an Interruption. Zaa scored
Van de Beek scored for Manchester United for the first time after moving from Ajax