Hungary

Fizetős parkolás a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő területén jelen lévő évi 25 millió látogató elsősorban a frekventált kirándulóhelyeken és környékükön eredményez – főképp hétvégente – kritikus természeti terhelést. Ezt a terhelést mérsékelni, szabályozni kell, egyrészt azzal, hogy a kirándulókat újabb, kevésbé ismert célpontokra tereljék, másrészt olyan infrastrukturális fejlesztésekkel, mint amilyen a szeptembertől fizetősé váló Apátkúti parkoló.

Aki kirándulószezonban, hétvégén a frissen felújított Apátkúti-tavat, a Bertényi Miklós Fűvészkertet, a Telgárthy-rétet, az Ördögmalom-vízesést vagy a Kaán Károly-forrást választja a Pilisi Parkerdő helyszínei közül, jó idő esetén valószínűleg a fővárosi bevásárlóközpontok péntek délutáni parkolóképével találkozik. Autó autó hátán, hely sehol, tülekedés, sokan pedig a nagy nehezen leparkolt kocsiktól pár méterre, a Telgárthy-réten telepednek le piknikezni, számukra egy nehéz parkolás, néhány lépés séta és a zsúfolt réten leterített pléd adja meg a hétvégi természetjárás élményét.

Egy-egy ilyen hétvége után a Telgárthy-rét és az Apátkúti-völgyben kialakított parkoló úgy fest, akár a fesztiválhelyszínek zárás után: ételmaradék, otthagyott lufik, műanyagpalackok, keréknyomok mindenütt - hívták fel a figyelmet a Parkerdőnél. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a Pilisi Parkerdő a fenntartható erdőgazdálkodásban és a fenntartható erdei turizmus megvalósításában elkötelezett. Ez utóbbinak pedig fontos eleme, hogy az erdőt látogatók létszáma és magatartása összeegyeztethető legyen az erdei élővilág érdekeivel.

A fentiek érdekében 2020 szeptemberétől fizetős lesz az Apátkúti-völgyben található parkoló. A változtatás elsősorban a fenntartható erdei turizmus megvalósításának egyik eszköze. Egyrészt szabályozza, mérsékeli az Apátkúti-völgy és a Telgárthy-rét terhelését, másrészt a fizetős szolgáltatásból befolyó árbevétel forrást biztosít a terület gondozására, folyamatos tisztítására, karbantartására. A Pilisi Parkerdő a napi parkolási díj összegét 1000 forintban határozta meg, amely bármilyen városi parkolással összehasonlítva is alacsony ár - érveltek a Parkerdőnél.

Apátkúton egy 95 férőhelyes parkoló várja majd a területrendezés után a látogatókat, amelyben kihajtás közben, érintés nélkül lehet fizetni, kártyával vagy egyéb, érintésmentes fizetőeszközzel. A parkolóhelyek elrendezését a kerékpáros közlekedés figyelembevételével alakítják ki. A kivitelezés augusztus elején kezdődik és várhatóan szeptember elejéig tart. A fizetős parkolási szolgáltatásból befolyó árbevétel olyan, a terület karbantartásával kapcsolatos feladatokra fordítható, amelyek elvégzését jelenleg a Pilisi Parkerdő kizárólag saját, erdőgazdálkodásból származó forrásaiból finanszírozza.

Az egyre növekvő turizmus azonban mind több és több karbantartási ráfordítást igényel. E feladatok közül kiemelt jelentőségű a hulladékkezelés és a Telgárthy-rét hatalmas látogatottsága miatt indokolt nyilvános erdei illemhely működtetése, de a fizetős parkolással teremthető meg a tűzrakóhelyek, pad-asztal garnitúrák, egyéb közjóléti berendezések fenntartási költsége, továbbá a rendszeres kaszálások és az erdei játszótér üzemeltetésének forrása is.

Football news:

Stefano Pioli: I Am happy with Tonali and Braim's performance. They can help Milan a lot
Manchester City bought Ruben Dias for 68 million euros and sold Otamendi to Benfica for 15 million
West ham are ready to rent Rugani with a buy-out option. Juve want to sell the defender for 18 million euros
Ansumane Faty: Playing with Messi is a dream since childhood. Now it's a reality
Rio Ferdinand: Sancho is a talent of a generation, but he will not solve the fundamental problems of Manchester United
Emery about 0:4 with Barcelona: I Take the blame for the 1st half. You need to do much more to win
Leicester beat Manchester City away: Pep coach concedes five for the first time, Vardy scores most for Guardiola