Hungary

Földig rombolták az ikonikus balatonfüredi villát, egyelőre nincsenek válaszok a miértre

Nem tudni, mikor és milyen indokkal szüntették meg a harmincas években épült, később pártüdülőként működő, a népnyelvben Kádár-villára átnevezett épület védettségét, de azt sem, mit terveznek a területtel. A helyiek „Lőrincet” kiáltanak, a Balatoni Turisztikai Szolgálat lapja szerint azonban más állhat a háttérben.

Lerombolták Balatonfüred egyik ikonikus épületét, az arácsi városrészen, a Kisfaludy strand közelében található Brázay-villát – írta a BalatonTipp. A 1938-ban a Balaton felé lejtő közel 4 hektáros telekre épült sósborszeszgyáros család villájának bontása február második felében kezdődött.

1943-ban itt forgatták a Fény és árnyék című filmet, Bulla Elmával és Ajtay Andorral, de szerepelt Brázay Zoltán egyik lánya, Doris is – idézi fel a villa történetének egyik fontos eseményét a lap. Állítólag a forgatás miatt állították a villa alatt a part közelében ma is látható oszlopot, mely alapján később Kurutz Károly 2006-ban az Oroszlán a tengeren című szobrot formázta, mely a Balatonban áll.

©

A villát a második világháború után államosították, pártüdülő lett belőle, és egyes térképeken ma is Kádár-villa néven jelzik, pedig nem tudni, Kádár valóban járt-e itt. Aczél György, Maróthy László, Grósz Károly viszont bizonyítottan nyaraltak az épületben.

A közel négyhektáros terület a Brázay-villával és más épületekkel az ezredforduló után került az önkormányzathoz, akik 2007-től igyekeztek valamilyen hasznosítási lehetőséget találni. Akkoriban egy ötcsillagos hotelről volt szó, majd apartmanház-komplexum, szolgáltatóház és egy öregek otthona is szóba került.

Zárt üléseken tárgyalt pályázati kiírás, majd elbírálás után az akkor még Barna Tiborhoz kötődő Brázay Invest Kft. nyerte el a terület hasznosítási lehetőségét. A lap szerint a cég kérése az volt, hogy a beépíthetőség 50 százalékában legyen lehetőség lakáscélú építésre, az önkormányzat pedig azt írta elő, hogy legalább 50 százalékán szállás funkciót kelljen elhelyezni.

A BalatonTipp úgy tudja, a telek felső harmadának határán elhelyezkedő villa mindig is megőrzendő, felújítandó épületként szerepelt a nyilvános tervekben, de egyelőre nem kaptak választ az önkormányzattól arra  a kérdésre, mikor és miért szüntették meg a helyi védettséget.

©

2009-ben az önkormányzat megszüntette ugyan egy a telken álló épület helyi védettségét – mondván: „az épület nem képvisel olyan építészeti értéket, hogy a telek központi részén való megtartásával indokoltan csökkentse egy jelentős fejlesztés értékét” – de az nem világos, hogy melyik épületre is vonatkozott ez a rendelkezés - főleg, hogy a Brázay-villa a későbbiekben többször is felújítandó épületként szerepelt a nyilvános dokumentumokban. Az biztos, hogy a 2017. decemberi településarculati kézikönyvben a Brázay-villa már nem szerepel a helyi védettséget élvező épületek listáján, csak a park.

Az sem világos, önkormányzati tulajdonban maradt-e a korábban stratégiai tulajdonként emlegetett villa, és a bontók rendelkeztek-e hatósági engedéllyel.

Időközben módosult a Brázay Invest Kft. tulajdonosi köre. A lap szerint a jól informált helyiek úgy fogalmaztak, hogy “a Barnát kinyomta a Lőrinc”, de a hivatalos iratok ezt nem támasztják alá. A cégjegyzék szerint 2019 januárja óta a kft több mint 50 százaléka a jászberényi Birgés Tiboré, mellette még tulajdonos az ugyancsak jászberényi Pintér Judit és a füredi Czigle János.

Football news:

Klopp on 2-0 with Chelsea: Mane was rewarded for Kepa's pressure. Perfect start for Tiago
Liverpool and Everton scored 6 points after 2 rounds of the Premier League. This is the first time since 1993
Lampard on 0:2 with Liverpool: a Serious mistake by Kepa. Without red and with a penalty scored, it would have been 1-1
Mane on Kepa's mistake: Knew he would have few options when he got the ball. He made a mistake, I scored
Will bale be revived at Tottenham?
Tiago broke the Premier League record with 75 assists per half - time-more than any Chelsea player in the entire match
Kroos on captains: Ramos is the best possible option