Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Frászt kapnak az egerek ettől az ételtől

Kanadai tudósok felfedezték, hogy a hím egerek félnek a banántól - írja a StoreInsider

A Science Advances nevű folyóiratban megjelent új tanulmány szerinta banán illata stresszreakciót vált ki a hím egerekben. Az értekezést jegyző montreali kutatók eredetileg azt vizsgálták, hogy „a vemhes és szoptató nőstény egerekhez való közelség hogyan növeli a stresszhormonok szintjét a hím egyedek szervezetében".

Amikor egy végzős diák észrevette, hogy a laboratóriumban a hím egerek „furcsán kezdenek viselkedni" a vemhes nőstény fajtársaik közvetlen környezetében, a kutatók felfedezték, hogy a nőstény egerek a vizeletükön, vagyis annak illatán keresztül kémiai jelzést küldenek az ellenkező nem egyedei számára. Ebben a speciális üzenetben az anyarágcsálók azt kívánják kifejezni, hogy a hímek saját testi épségük megőrzése érdekében jobban teszik, ha távol maradnak az utódoktól.

IllusztrációForrás: 123rf.com

Kiderült, hogy a nőstény egyedek vizeletében talált, figyelmeztetésre szolgáló vegyület az n-pentil-acetát, vagyis ugyanaz az anyag, mint amelyik olyan jellegzetes illatot kölcsönöz a banánnak. Éppen ezért, egy bohém gondolattól vezérelve a tudósok elszaladtak némi banánolajért az egyik helyi szupermarketbe, majd pedig az egerek ketrecébe helyezték a zsiradékot. Az akció következményei tudományos szempontból nem okoztak csalódást, a várakozásoknak megfelelően ugyanis a hím egerek stresszszintje „jelentősen megnőtt" a banánolaj közelében.