Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

G7: Lehet, hogy nem elfogyott, hanem megromlott a Szputnyik V

A kormányzati kommunikáció szerint az orosz vakcina elfogyott, de nem biztos, hogy ez a helyes magyarázat.

Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk újabb járványhullámoktól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Az elmúlt időszakban korlátozott mennyiségben lehetett foglalni a Szputnyik V vakcinát, majd november közepén egy tömör mondat szerepelt már csak róla a kormányzati tájékoztatókban:

a Szputnyik már elfogyott.

A G7 utánaszámolt, és lehetségesnek tartja, hogy nem ez a valódi magyarázat arra, miért nem elérhető itthon az orosz vakcina. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC) megküldött adatok alapján a lap azt írja, a készlet tizedét, csaknem 200 ezer dózist még nem használtak fel.

Az ECDC oldalán elérhető statisztika szerint az orosz vakcina felhasználása június közepén szinte megállt, utána alig alkalmazták, végül pedig egy dózist sem adtak be belőle.

A lap szerint ennek három oka lehet:

Ha maradt készlet, ez a reális forgatókönyv, ugyanis az utolsó adag Szputnyik május 11-én érkezett Magyarországra, és az oltóanyagnak fél év a szavatossági ideje.

Ezek november első felében akkor is lejárnak, ha szállítás előtt egy nappal gyártották le. A kormányzati kommunikációban pedig épp ezután jelent meg, hogy az oltóanyag elfogyott.

A 200 ezer vakcina értéke 578 millió forint.