Hungary

Gera Zoltán élvezte, Nagy Ádám hiányolta, Bogdán Ádám nehezen viselte

December 26. számos helyen, így Magyarországon is a karácsony második napja. Nagy-Britanniában azonban mások a szokások, az a nap Boxing Day néven vált ismertté, amelyet meghallva minden futballrajongó szeme felcsillan. A labdarúgás ugyanis mostanra összefonódott a karácsonnyal.

Bár több országban is rendeznek mérkőzéseket 26-án – így 2018 óta Olaszországban is –, elsőként majdnem mindenkinek Anglia jut eszébe, ahol először 1888-ban rendeztek bajnokit abban az időszakban, és a Preston North End 5:0-ra legyőzte a Derby Countyt. Eleinte egyébként 25-én és 26-án is játszottak mérkőzéseket, rendre csaknem telt ház előtt, 1958 óta viszont december 25. kikerült a futballnaptárból.

A Boxing Day eredete nem egyértelmű, több elmélet is létezik, hogy miért lett ez a neve.

Gera Zoltán élvezte, hogy egy percre sincs megállás

Ezt a különleges időszakot pedig számos magyar futballista is átélhette már, például Gera Zoltán, aki a West Bromwich Albion és a Fulham játékosaként 2004 és 2014 között játszott a Premier League-ben és a Championshipben.

Eleinte furcsa volt a középpályásnak, hogy ennyire eltér a karácsony felépítése Angliában. Ott nincs szenteste, 25-én reggel kerülnek az ajándékok a fa alá, 26-án pedig – ami Magyarországon a karácsony második napja – óriási leárazásokkal beindul a karácsony utáni vásárlás, és reggel 5 órakor már hatalmas tömeg van a boltok előtt.

A futballistáknak viszont nincs megállás, végigdolgozzák az idény legsűrűbb időszakát, és 26-án is pályára lépnek.

„A stadion olyankor mindig tele van – mondta Gera Zoltán.  Élveztem nagyon, hogy nem volt leállás, mint Magyarországon, és egymást érték a mérkőzések. A keresztény embereknek rendkívül fontos ez az ünnep, de mivel minden nap megéljük a kereszténységet, így örömmel játszottam mindig. Eleinte persze furcsa volt, pláne, amikor szállodában voltunk, a feleségem pedig egyedül vagy a rokonokkal töltötte az időt.

Azt is kiemelte, hogy klubok fontosnak tartják a családokat, igyekeztek odafigyelni arra, hogy azért ne a futballról szóljon minden. Ilyenkor engedékenyebbek, lazábban kezelik a helyzetet, és bár 25-én könnyed, átmozgató edzést tartottak, reggel 8 órára tették, hogy fél 10-re már mindenki otthon legyen a családdal. Éppen ezért olyan programokra is lehetőség volt, amelyekre egyébként nem igazán jutott idő.

Angliában télen többet süt a nap, főleg Londonban, így jókat kirándultunk a családdal. Birminghamben pedig nagyon sok magyar árus volt, jó volt találkozni, beszélgetni velük, és látni, ahogyan árulják a finom magyar ételeket, ízeket, a kürtőskalácsokat. Az már más kérdés, hogy figyelnem kellett arra, mit eszem, így nem kóstolhattam bele mindenbe, és ennek megfelelően fogyasztottam el a karácsonyi menüt is

– tette hozzá a 97-szeres válogatott futballista.

Nagy Ádám nem tudna hazai ízek nélkül karácsonyozni

Nagy Ádám két évvel ezelőtt Olaszországban, a Bologna játékosaként tapasztalta meg először, milyen a Boxing Day, tavaly pedig már a Bristol Cityben lépett pályára december 26-án. Párjával már akkor különösen ügyeltek a menü összetételére. Hagymaleves pirítóssal, kacsa, édesburgonyapüré, lilakáposzta – persze, valamelyest megváltoztatva, hogy ne legyen annyira nehéz az étel, de azért a hazai ízekkel meglegyen a karácsonyi hangulat.

„Most pedig már az ideit tervezzük. A párom még Budapesten van, úgyhogy most kell kitalálnunk, miket hozzon otthonról. Más lesz idén az ünnepek alatt, főleg a vírushelyzet miatt. Mivel szinte kimozdulni sem lehet, a fociról szól minden. Persze, hiányzik, hogy nem tudom meglátogatni a családot a két ünnep között, de nincs okom panaszra, tudom, hogy futballistaként rengeteg ember cserélne velem” – mondta Nagy Ádám.

A 44-szeres magyar válogatott középpályás hatalmas szerepet játszott abban, hogy Magyarország 2016 után ismét kint lesz az Európa-bajnokságon. Azt persze sajnálja, hogy a karácsonyi időszakban nem lesznek tele a stadionok, de bízik benne, hogy a nyári kontinenstornán már telt ház előtt léphet pályára a Puskás Arénában.

Az erőltetett menetet viszont élvezi. Különleges élmény, hogy decembertől az év végéig 3-4 naponta pályára lépnek.

Játékosként nincs ennél jobb, az ember szinte el sem fárad. Minimális edzésmunka mellett a regenerálódáson van a hangsúly, hogy a lehető legfrissebbek maradjunk fizikailag és mentálisan is. Alig van idő bármire, ha megnyerünk egy mérkőzést, nem ünnepelhetjük ki magunkat, mert másnap már a következő bajnokira készülünk, persze, ez fordítva is igaz, ha veszítünk, nincs idő keseregni, mert néhány napon belül már lehet is javítani

– mondta Nagy Ádám, aki hozzátette, hogy sok minden dől el ebben az időszakban, az pedig külön öröm számára, hogy a Bristol a Championship élmezőnyéhez tartozik, és a feljutásért küzd.

Bogdán Ádám csak az idegenbeli meccseket viselte nehezen

Bogdán Ádám már hazatért, de a Ferencváros kapusa 13 éven keresztül élhette át, milyen kivételes hangulat uralkodik az angol és skót stadionokban december 26-án. Angliában a Boltonban, a Crewe-ban, a Liverpoolban és a Wiganben védett, míg Skóciában a Hibernianben.

„Izgalmas volt a televízióban nézni ezeket a találkozókat, amikor pedig Angliába igazoltam, nagyon vártam a karácsonyi időszakot – mondta Bogdán Ádám Furcsa, ugyanakkor nagyon jó, különleges élmény a részesének lenni. A stadionokban egyébként is egyedülálló a légkör, a Boxing Day idején viszont még inkább érződik, az ünnepi hangulat felerősíti. Olyankor biztosra vehető a telt ház, a szurkolók számára pedig hagyomány, hogy télapónak vagy éppen elfnek öltözve mennek ki a lelátóra.”

A 20-szoros válogatott kapus kis túlzással mindig máshogy ünnepelte a karácsonyt az éves során, volt, hogy a párjával, vagy a szülei, a barátaik mentek ki hozzá. Csak azóta állandósult az ünneplés formája, hogy megszületett a kislánya.

Azóta közösen karácsonyoznak szenteste, igaz, ez alól kivételt képez a tavalyi, mivel akkor idegenben játszottak 26-án, és a csapattal hotelben töltötték az éjszakát. Egyébként viszont az a jellemző, hogy 25-én könnyed edzést tartanak, de utána egyből mehet haza mindenki a családjához. Ebből is érzékelhető, hogy a Boxing Day akkor jó igazán, amikor otthon játszik a csapat, és nem kell már előző nap elutazni.

Az edzőközpont ilyenkor fel van díszítve, karácsonyfát állítanak fel. Leülünk ebédelni, és angol szokás szerint mindenki kap egy szaloncukorhoz hasonlító apróságot, amelynek Christmas cracker a neve, és van benne egy papírkorona, amelyet az étkezésnél mindenki feltesz a fejére

– mondta Bogdán Ádám, aki hosszú idő után újra Magyarországon karácsonyozhat a családjával.

A sok szép emléke közül vélhetően kiemelkedik a Rangers ellen lejátszott bajnoki mérkőzés 2018. december 26-án, amikor a Hiberniannel egy pontot raboltak (1–1) a skót rekordbajnok otthonából, amelyhez számos védéssel járult hozzá.

(Borítókép: Futball rajongók mikulás sapkában a Crystal Palace és Southampton mérkőzésen, a Selhurst Parkban 2014. december 26-án. Fotó: Christopher Lee / Getty Images Hungary)

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: the Movement of Cavani is impressive, everyone should learn. This is the striker Manchester United were looking for
Lazio wants to rent Rugani from Juventus. Defender plays for Rennes since October
Barcelona wants to give Umtiti on loan
Bernardo Silva: Man City have been playing well lately. We are good in all the lines
Real Madrid players were surprised by Zidane's soft speech at the first training session after the relegation from the Cup
Leicester have joined the fight for Eriksen
Real Madrid can invite Gallardo from River Plate instead of Zidane (ESPN Argentina)