Hungary

Green NCAP: Ez a lista mutatja a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek

Az autók alapvető biztonsági tesztjei mellett egyre fontosabbak a valós körülmények között végzett károsanyag-kibocsátási tesztek is.

A Green NCAP egy olyan non-profit szervezet, amely a járművek tényleges károsanyag-kibocsátását méri. Az autók értékelését nyolc európai ország laboratóriumában végzik, a szervezetet pedig környezetvéldelmi intézmények, állami támogatások és autóklubok bevételeiből tartják fent.

A szervezet időről-időre értékeli a legfrissebb piacra került modelleket és hasonlóan a jól ismert Euro NCAP töréstesztekhez, csillagok alapján szemléltetik, hogy milyen mértékben felel meg a jármű ténylegesen az elvárásoknak. Három összetevőt vizsgálnak az emissziós méréseknél. Az első, hogy milyen mértékben bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat (szén-dioxid, metán vagy dinitorgén-oxid) az autó. A második vizsgálati elem a légszennyezettség szempontból fontos anyagok (a finompor-részecskék, a nitrogén-oxid és a szén-monoxid) jelenléte. A harmadik összetevő pedig a jármű valós energiafogyasztása.

A Green NCAP most közzétette legfrissebb vizsgálati eredményeit, amelyben már olyan autó is szerepelt, mint a hidrogén üzemű Hyundai Nexo, valamint a Volkswagen elektromos újdonsága az ID.3. Nem meglepő módon az üzemanyagcellás autó és a villanyautó maximális pontszámokkal végeztek az élen. 

A listán most is jól látszik, hogy az elektromos autók behozhatatlan előnye mellett a hagyományos technológiájú autók is lehetnek összességében igen tiszták. Erre példa most éppen a Skoda Octavia 2.0 TDI motoros változata, amelyben már dupla AdBlue-rendszer van, ami egyéb utókezelő-eljárásokkal 80 százalékkal csökkenti a korábbihoz képest a nitrogén-oxidok kibocsátását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Leeds scored 2 goals and scored 2 goals. Man City have 29 shots and 1 goal
Guardiola on the defeat to Leeds: Man City played a very good match. We played solidly, although we made mistakes on the counterattack
Marcelo Bielsa: A City win would be a fair result. It was not me who beat Guardiola, but the players
Man City have 11 points left in 6 matches to become champions of England
Man City lost for the first time in 6 matches. The team was in the majority for the entire 2nd half
Schuster on his favorite clasico: My first one is that we beat Real Madrid. Then I enjoyed playing in the clasico for Madrid
Klopp on Mane: His statistics are not great at the moment, and he is aware of that. I don't care about the situation