Hungary

Gyanúsítotti kihallgatás is volt már a kamu doktorival lebukott intézményvezető ügyében

Miután kiderült, hogy a Debreceni Egyetemen nem szerzett PhD-fokozatot, távoznia kellett XXII. kerületi állásából Daróczi Csilla szociálpedagógusnak, aki ellen vizsgálat indult az önkormányzatnál. Ugyanezen okból felmondott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, nem sokkal később mégis új állást kapott egy fővárosi fenntartású idősotthonban.

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Kamaraerdei Úti Idősek Otthona Rupphegyi utcai telephelyének vezetője lett tavasszal Daróczi Csilla, aki februárban az ugyancsak XXII. kerületben lévő család- és gyermekjóléti központ igazgatói posztjáról volt kénytelen lemondani a budafok-tétényi polgármester felszólításának eleget téve.

A fideszes Karsay Ferenc azután kérte távozásra Daróczit, hogy február elején a Gulyás Márton nevéhez kötődő Partizán nevű YouTube-csatorna egyik videójában többen komoly vádakat fogalmaztak meg vele szemben, az önkormányzat pedig belső vizsgálatot indított.

Az egyik vád az volt, hogy Daróczi valójában nem is doktor.

A videó megjelenése után az önkormányzat megkereste a Debreceni Egyetemet, amely a Daróczi által 2016-ban benyújtott pályázati anyaghoz csatolt doktori oklevelet állítólag kiállította. Az intézmény február 14-én azt közölte, hogy „nevezett személy a Debreceni Egyetemen doktori fokozatot nem szerzett, a Debreceni Egyetem részére doktori (PhD) oklevelet nem állított ki” – olvasható az Átlátszón.

Az egyetem rektora az ügyben, ugyancsak február 14-én, feljelentést tett közokirat-hamisítás miatt ismeretlen tettes ellen a Debreceni Rendőrkapitányságon. A nyomozás most Budapesten, a XI. kerületben zajlik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság lapunknak küldött válaszában azt írta:

az ügyben egy embert gyanúsítottként hallgattak ki hamis magánokirat felhasználása vétség megalapozott gyanúja miatt.

A hvg.hu úgy értesült, hogy Daróczi a kihallgatott gyanúsított.

Nem csak a doktori nem stimmel

A XXII. kerületi önkormányzat felállított egy ideiglenes bizottságot azzal a céllal, hogy tisztázza a Daróczira vonatkozó felvetések valódiságát és a családsegítő szakmai és gazdasági működésének jogszerűségét. A bizottság elnöke, a momentumos Kerekes Gábor azt mondta lapunknak, hogy a koronavírus-járvány alatt elrendelt veszélyhelyzet miatt nem tudtak összeülni a tagok, ezért tolódik a vizsgálat lezárása. Várhatóan augusztus közepén lesz eredmény, amit a képviselő-testület szeptember 10-i ülésén tárgyal majd.

„A vádak sokrétűek. Szerepel közöttük, hogy az intézmény részére adott adományokat nem a rászorulóknak osztották ki teljes mértékben, hanem saját célokra használták fel. Hogy az intézmény autóját jogosulatlanul használta Daróczi Csilla, és olyan vád is van, hogy az intézmény pénzéből vásárolt saját céljaira például bútorokat. A másik fő terület, amit vizsgálunk, az, hogy milyen munkakörnyezetet teremtett Daróczi Csilla. A vádak arról szólnak, hogy szándékosan olyan helyzetet teremtett, hogy ne érezzék jól magukat a munkatársak, sok embert elüldözött, az így keletkezett bérmaradványokat pedig a saját magának, illetve a vele együttműködő kollégáknak adta oda különböző jogcímeken” – magyarázta Kerekes Gábor.

Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy bár Daróczi csatolt egy, a PhD-fokozatát igazoló dokumentumot a felvételi jelentkezéséhez, az ottani állás betöltésénél nem volt szükség erre a titulusra.

Kellett viszont a doktori cím ahhoz, hogy Daróczi a Pázmány Péter Tudományegyetemen egyetemi adjunktusként oktathasson. Az intézmény az Átlátszó megkeresésére azt közölte február 24-én, hogy oktatójuk – azt követően, hogy felvették vele a kapcsolatot a Debreceni Egyetemnek a PhD valódiságáról szóló nyilatkozata miatt – három nappal korábban felmondott.

Tiszta erkölcsi

Ilyen előzmények után került Daróczi a Rupphegyi utcai tagintézmény vezetői posztjára tavasszal. A Kamaraerdei Úti Idősek Otthonát vezető Szabóné Varga Valéria vette fel, aki nemrégiben nyugdíjazását kérte. Szabóné lapunknak elismerte, hogy ő vette fel Daróczi Csillát, arra azonban nem emlékezett pontosan, hogy mikor. Hozzátette: ellenőrizte és rendben találta a jelentkező végzettségét igazoló okmányokat, valamint az erkölcsi bizonyítványát. A doktoriját igazoló dokumentumra nem volt szükség az állás betöltéséhez.

Megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot, hogy megtudjuk, volt-e tudomásuk arról, hogy a fenntartásukban lévő egyik otthon tagintézményének vezetőjével szemben vádak fogalmazódtak meg és kerületi önkormányzati vizsgálat folyik ellene. A főváros válaszában jelezte: az általuk fenntartott idősotthonokban az intézményvezető pályáztatja, hirdeti és veszi fel a saját kollégáit, erről nem szokta tájékoztatni a fenntartót. Tudnak a vizsgálatról és a büntetőfeljelentésről is, várják ennek eredményét, utána döntenek Daróczi Csilla további foglalkoztatásáról.

Az ügyben többször kerestük Daróczi Csillát, ám telefonon nem sikerült elérnünk, e-mailben elküldött kérdéseinkre pedig több hét után sem válaszolt. Szabóné Varga Valéria helyettese, Giricz Mónika telefonon annyit mondott nekünk: nem nyilatkozik, ahogyan Daróczi Csilla sem fog.

(kapcsolt képünkön a Kamaraerdei Idősek otthona szerepel)

Football news:

Fans thought it was absolutely sensational that a football player could get on a train. And partly because he could read. Norwegian from the Premier League destroys myths
Paolo Maldini: Zlatan is an ageless all - rounder who always decides the outcome of the match
Suarez wept at a farewell press conference in Barca
Lukaku on 2:3 with Sevilla in the Europa League final: It was a difficult moment. I haven't spoken for 4 days
Di Maria about Messi's desire to leave Barca: immediately wrote to him on instagram, how PSG will play with him
Paul Parker: Maguire is the captain of Manchester United only because of his $ 80 million price tag
Suarez on Atletico: I thought I was ready to move to a club that competes with Barca and Real Madrid. There were many offers