Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Halálra ítéltek a szakadárok két Ukrajnában harcoló brit férfit

Mindkét brit férfi évek óta Ukrajnában él és már négy éve az ukrán hadseregnél szolgálnak.

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok hetek óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Halálra ítéltek két Ukrajnában harcoló brit férfit – közölte a RIA Novosztyi állami orosz hírügynökség.

A 28 éves Aiden Aslint és a 48 éves Shaun Pinnert áprilisban vették őrizetbe, majd állították őket bíróság elé a szakadár Donyecki Népköztársaságban.

A Skynews azt írja, hogy „beismerték”, hogy „terrorizmusra való kiképzést végeztek”. Egy harmadik férfit, a marokkói állampolgárságú Saaudun Brahimot szintén halálra ítélték.

Az ítéleteket a szakadár köztársaság legfelsőbb bírósága hozta, a TASZSZ szerint mindannyian fellebbeznek az ítélet ellen.

A cikk szerint áprilisban megjelent egy videó Pinnerről, amin azt mondta, hogy fogságba esett, miközben Mariupolt, fogadott városát védte. Családja akkor hangsúlyozta, hogy nem önkéntes és nem zsoldos, hanem hivatalosan az ukrán hadsereg szolgálatában áll.

A Skynewsnak néhány hónappal korábban azt mondta, hogy kilenc év brit hadseregben töltött szolgálat után negyedik alkalommal teljesít szolgálatot Ukrajnában, 2018 óta él az országban, és ukrán felesége van.

Aslin 2018-ban tengerészgyalogosként csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, állampolgárságot kért, és van egy ukrán menyasszonya.

Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes hétfőn azt mondta, hogy a kormány elvárja, hogy Donyeckben a háborús jog értelmében járjanak el, azt is hozzátéve, hogy a külügyminisztérium minden lehetséges lépést megtesz.