Hungary

"Halottaink vannak" – Góctelepülés lett és teljesen bezárt a járvány miatt egy Vas megyei falu – videó

Teljesen bezárt a járvány miatt egy ezerfős Vas megyei falu. A polgármester felhívást intézett a lakossághoz, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat.

Pár napja döntöttek úgy Szenpéterfa vendéglátóhelyei, hogy határozatlan ideig zárva tartanak, csütörtökön pedig már az óvoda és a bölcsőde sem nyitott ki. A község polgármestere szerdán a Facebookon azt írta:

A Covid-járvány Szentpéterfán kritikus méreteket öltött, halottaink vannak

Egyúttal felhívást intéz a lakossághoz, hogy

csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat.

A település vezetője egyébként már október 22-én kelt bejegyzésében is erre kérte a szentpéterfaiakat, azóta pedig sokat romlott a helyzet.

Az RTL információi szerint

egy héten belül három olyan ember halt meg, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A polgármester telefonon azt mondta a csatornának, hogy segítséget várnak a hatóságoktól, mert nem tudják kontroll alatt tartani a járványt. Hivatalosan arról nem kaptak tájékoztatást, hogy hány fertőzött van a faluban.

A vaol.hu is a helyszínen járt. A Vas megyei hírportál azt írja,

a nap nagy részében kihalt a falu, üresek az utcák. Bezárt a templom, a bölcsőde, a kultúrház, a bolt, a kocsma és az étterem is.

A lap munkatársa több falubelivel is beszélt, akik elárulták,

nagyjából két hete kezdődött a baj, egyre többen lettek betegek, számuk azóta is folyamatosan nő, szerdára virradóra már negyven fertőzöttről beszéltek, miközben múlt szombaton még csak 17 embernél igazolták a fertőzést.

Rengetegen vannak karanténban, pontos számot ugyan nem tudni, de mentővel sokszor házról házra járnak tesztelni, állítólag volt, hogy egy nap húsz tesztet is megcsináltak.

A kritikus helyzet miatt a szombaton esedékes bajnoki focimeccset sem helyben játsszák majd.

A megyei II. osztályban szereplő Szentpéterfai SE ugyanis a polgármester kérésének eleget téve és azzal egyetértve saját költségén Szombathelyre viszi a mérkőzést, így kerülve el, hogy a faluban 150-200 fős tömeg verődjön össze – teszi hozzá a vaol.hu.

Forrás: vaol.hu, 24.hu, RTL Klub

Football news:

Kiknadze and Meshcheryakov-out! Rabiner after Loko's defeat by Red bull
Real Madrid conceded 9 goals in 5 rounds of the Champions League group stage for The first time
Flick about 1:1 with Atletico: after Muller and Gnabry came on as substitutes, Bayern added to the movement
Muller scored his 47th goal in the Champions League and moved into 10th place ahead of Inzaghi. Zlatan and Shevchenko have 48 goals each
Liverpool and Porto broke into the Champions League play-offs - there are already 8 teams. Which ones? And who is about to be added to them?
Now Liverpool are also without Alisson. The group was won by his 22-year-old substitute with 0 minutes in the Premier League and the Champions League
Diego Simeone: In three games where there were draws, we deserved more