Hungary

Háromszáz kínai hadihajó látogatta meg a Dél-kínai-tenger vitatott térségeit

Csaknem háromszáz kínai hadihajót észleltek május elején a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású térségeiben, amelyekre a Fülöp-szigetek is igényt tart – közölte a tengerészeti tevékenység megfigyelésével megbízott manilai hatóság nyomán az MTI.

A hatóság szerint a kínai hadihajók a május 3-a és 10-e közötti időszakban többször megsértették a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetét. A hajókat a többi között a Kína által mesterségesen kialakított zátonyok és szigetek körül észlelték.

A Fülöp-szigeteki halászati hatóság járőrhajója május 7-én és 8-án három kínai hajót űzött el a sekélyvizű Sabina térségből, amely nagyjából 230 kilométerre keletre található Palawan tartománytól. Április óta ez már a második ilyen incidens volt kínai és fülöp-szigeteki hajók között.

A Fülöp-szigetek hangsúlyozza, hogy továbbra is megvédi szuverenitását, szuverén jogait és joghatóságát a Dél-kínai-tenger felett, és talpalatnyit sem enged át területéből – szögezte le a manilai hatóság állásfoglalásában.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és katonai célra kiépített több mesterséges szigetet a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

Manila 2016-ban pert nyert a hágai székhelyű Állandó Választottbíróságon Kínával szemben. Peking azonban nem akart részt venni a perben és vonakodott elfogadni a bíróság döntését, amely szerint Kínának nincs történelmi előjoga a Dél-kínai-tenger természeti kincseihez.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it