Hungary

Hatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben a hosszú hétvégén

A katasztrófavédelem szerint a halálesetek megelőzhetők egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelővel.

Hat ember halálát okozta a hosszú hétvégén szén-monoxid-mérgezés és lakástűz a katasztrófavédelem közlése szerint.

Péntek este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron egy családi házból négy ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt. Szintén péntek este Nyíregyházán egy családi házban keletkezett tűz, feltételezhetően azért, mert a kályhából parázs pattant ki. Az esethez riasztott tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak.

Vasárnap kora reggel a Baranya megyei Dencsházán egy családi ház melléképülete gyulladt ki, ahonnan egy embert kivittek ugyan a tűzoltók, de már nem lehetett rajta segíteni. Vasárnap délben Dunakeszin egy ikerház egyik lakása és melléképülete kapott lángra, egy ember belehalt a sérüléseibe.

Szintén vasárnap Zalaszentmihályon három ember halt meg egy horgászkunyhóban. A kis épületben egy kályhával fűtöttek, ezért nem kizárt, hogy szén-monoxid-mérgezés okozta a tragédiát. A katasztrófavédelem mindegyik haláleset kapcsán vizsgálatot indított, hogy feltárják azok körülményeit.

Idén már 659 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt, 251 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést, hét emberen pedig már nem lehetett segíteni.

A katasztrófavédelem szerint akkor keletkezik szén-monoxid, ha a nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz működés közben nem kap elég levegőt. A gáz akár egy percen belül ölhet. 

A szén-monoxid kialakulása négy egyszerű lépéssel megelőzhető. Először is évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket. Fontos, hogy nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni. A szakemberek szerint éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt.

Lakástűzből már 5371 volt idén, ezek miatt 438 ember sérült meg, 74 pedig meghalt. A legtöbben nem a lángok okozta hő, hanem a füstmérgezés miatt vesztik életüket. A halálesetek füstérzékelő használatával megelőzhetőek lennének. Egy jó minőségű eszköz már a tűz keletkezésekor jelez, amikor még sérülés nélkül ki lehet menekülni. Füstérzékelővel a kár is sokkal kisebb lehet, hiszen hamarabb lehet riasztani a tűzoltókat, akik több értéket tudnak megmenteni.

Football news:

Barcelona have started negotiations with Dembele on a new contract. The club is aware of Manchester United's Interest in the player
The stadium is where I am-a YouTube show where the legends of Liverpool and Arsenal taught children to do football tricks
Jovic has recovered from the coronavirus and can play against Sevilla on Saturday
Paredes on Messi at PSG: I Hope so. Welcome Leo with open arms
Trent on the best match of his career: 3-0 with Manchester City in the Champions League. In these games, you can't even communicate with your partners
Pele wrote an appeal to Maradona: I love you, Diego. We have been compared all our lives, but you are incomparable
Until the 65th minute, Manchester United were very good. And then Tuchel used a favorite technique of Solskjaer (DSLR) against him