Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Határkerítést építenének a finnek Oroszországgal közös határukra

Finnország és Svédország is a NATO-csatlakozási kérelem benyújtása óta tart valamilyen megtorlástól Oroszország felől.

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok hetek óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Finnország új határkerítést tervez építeni Oroszországgal közös határának egyes szakaszain Oroszország ukrajnai hadművelete miatt – közölte pénteken a finn kormány, ami csütörtökön nyújtott be jogszabály-módosító javaslatot határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú - gyéren lakott - közös határ mentén.

A kormány tájékoztatása szerint az új szabályozást a lehető leghamarabb hatályba léptetnék, Helsinki ugyanis attól tart, hogy Moszkva menekülteket alkalmazhat politikai nyomásgyakorlási eszközként

Finnország és Svédország korábban jelezte, hogy csatlakozna a NATO-hoz, mára mindkét ország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét is. Mindkét ország emiatt hibrid megtorló intézkedésektől, például kibertámadásoktól és más, nem katonai jellegű destabilizáló akcióktól tartanak.

"A törvényjavaslat a határőrség műveleti képességeinek javítását szolgálja a hibrid fenyegetésekkel szemben" - jelentette ki Anne Ihannus, a finn belügyminisztérium egyik tanácsadója. "Az ukrajnai háború nagyban hozzájárult az ügy sürgető voltához" - tette hozzá. Jelenleg az észak-európai ország határát alacsony palánkkerítés biztosítja, amely lényegében csak arra szolgál, hogy a haszonállatok ne kóboroljanak a határ túloldalára.

"Most masszív kerítést tervezünk, amely igazi akadályként fog szolgálni" - ismertette Sanna Palo, a finn határőrség jogi ügyeinek igazgatója. "Minden valószínűség szerint a kerítés nem fogja lefedni a keleti határ teljes hosszát, csak a legfontosabbnak minősített térségeket" - fűzte hozzá.

A kormányzati javaslat szerint egy esetleges menekülthullám megindulása esetén a menedékkérőket bizonyos határszakaszokra összpontosítanák. Ezeket a pontokat a belügyminisztérium szerint majd későbbi időpontban határoznák meg.

Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról közvetítésünkben számolunk be:

(Címlapképünk illusztráció, Ukrajnában készült.)