Hungary

Házi őrizetbe helyezték Álvaro Uribe volt kolumbiai elnököt

Házi őrizetet rendelt el a kolumbiai legfelsőbb bíróság Álvaro Uribe volt elnök, jelenlegi szenátor ellen csalás, kenőpénz elfogadása és korrupció miatt. Az intézkedést maga a politikus jelentette be a Twitteren szerdára virradóra.

A 68 éves Uribe az első kolumbiai elnök, aki ellen büntetőeljárás indult, írja az MTI. A baloldali gerillákkal szembeni kemény fellépése miatt ma is népszerű Uribe 2012-ben azzal vádolta meg Iván Cepeda szenátort, hogy hamis tanúkat akart igénybe venni, amikor a fő politikai ellenlábasa, az elnök és egyes félkatonai csoportok közötti kapcsolatok ügyében nyomozott.

Uribe feljelentette Cepedát, de az ügy ellene fordult, a legfelsőbb bíróság ugyanis ellene rendelt el vizsgálatot. Iván Duque jelenlegi államfő, aki a máig befolyásos Uribe által alapított pártnak, a Demokrata Központnak a tagja, teljes bizalmáról biztosította a volt államfőt.

A Demokrata Központ bejelentette, hogy tanácskozást hív össze, ahol elemzik a kialakult helyzetet. Uriben két cikluson át (2002-2010) volt a dél-amerikai ország nagyhatalmú vezetője. A volt államfőnek házi őrizetben kell megvárnia, amíg megkezdődik a pere a bíróságon.

Uribe ellen más eljárás is folyik, a közel hat évtizede Kolumbiát sújtó fegyveres konfliktus során elkövetett feltételezett bűncselekmények ügyében. A legfelsőbb bíróság júniusban jelentette be, hogy eljárást indítottak illegális lehallgatások ügyében, amelyek során 2019-ben katonák figyeltek meg mintegy 130 újságírót, politikust, nyugdíjas katonatiszteket és szakszervezeti vezetőket.

Uribe kormányzása alatt robbant ki a legnagyobb botrány, amikor kiderült, hogy a hadsereg érintett volt később harcokban elesett gerillákként kezelt polgári személyek bírói ítélet nélküli kivégzésében.

Football news:

Kevin de Bruyne: would Prefer to score 5 goals and give 5 assists for the season, but win the Premier League
Javi Martinez leaves Bayern Munich. He won the treble twice with the club
Roma received a technical award for a childish mistake-they did not include a 23-year-old player in the adult application. The General Secretary of the club has already quit
The ball with children's drawings will be played in the match for the UEFA super Cup
Barcelona earned the most in the season - 840.8 million euros. Real Madrid - second, Manchester United - third
Atletico will not compensate Suarez for the amount that Barcelona refused to pay him for the termination of his contract
Mendes suggested that Wolves sign Douglas Costa. Juve can buy Chiesa or El Shaarawy