Hungary

Házon kívüli mese az Indexről

Az RTL Klub Házon kívül című műsora két adást is szentel az Index történetének bemutatására. Az első részben a gyökerek gyökeréig utazhatunk vissza, egészen a betárcsázós internet korszakáig, mikor még a nyomtatott sajtó uralta a világot.

A kilencvenes évek közepén alkalmazkodva a rohamos tempóban változó technikához, Nyírő András és Szakadát István CD-ROM formában útjára indította az ABCD névre keresztelt digitális magazint, ami két év alatt tíz számot élt meg.

Majd 1996-ban Nyírő lemondott a főszerkesztői posztjáról Szakadát javára, kiválva az ABCD magazinból Uj Péterrel az internetre költöztek, és INteRNeTTo néven megalapították portáljukat. Kiderül az is, hogy eleinte mindenről lehetett írni, mindennel lehetett foglalkozni, csak szigorúan politikával nem, persze ahogy nőtt a lap befolyása, ez is változott.

Viszont mivel egyre több ember fedezte fel az internet adta lehetőségeket, így idővel megérkeztek a befektetők. Aztán 1998-ban elindult az Origo.hu, rengeteg támogatással a háta mögött, amivel az INteRNeTTo tulajdonosa nem szeretett volna versenyezni, szemben az akkori szerkesztőséggel. A konfliktus odáig fajult, hogy kirúgta a főszerkesztő Nyírő Andrást; igen ám, de őt az egész szerkesztőség követte, így alapult meg az Index.

A műsor innentől kezdve főleg az Index életében jelentős szerepet játszott dolgozóinak szemszögén keresztül mutatja be a lap történetét. Megszólal többek között Uj Péter, Földes András, Dudás Gergely, Ács Dániel, Munk Veronika, Tóth-Szenesi Attila és Szily László is.

A portálban dolgozók beszámolói szerint, legnagyobb erősségüket a fiatalos, szabad hang jelentette, ami akkoriban egy szokatlan megnyilvánulási forma volt újságírók részéről.

Az Index történetét bemutató első adás a lap életének fontos médiatörténeti eseményeit veszi sorra. Azt is egyértelműen bemutatja, hogy a portál történetében szinte sosem volt olyan időszak, mikor nem vádolták volna az Indexet bármelyik párt befolyásával, esetleg részrehajlással, ám a megszólaltatott újságírók már csak nevetve emlékeznek arra, milyen volt egy biztosnak hitt vád árnyékában dolgozni.

Az egésznek a lényege az volt, hogy mindenkit kiröhöghessünk, hogy mindenkivel szemétkedhessünk, hogy mindenkit ellenőrizhessünk –kinek mi a hozzáállása. Természetesen ezért volt, hogy az aktuálisan fennálló, bármilyen színű hatalom csomószor fújt az Indexre.”

– emlékszik vissza például Szily László, az Index egykori, a 444 jelenlegi munkatársa.

Az RTL Klub a résztvevők szemszögén keresztül tekint vissza az Index indulására és első tíz évére, ami érdekes beszámolókat eredményez, persze így a visszaemlékezések inkább érzelmi alapúak, mintsem tisztán tényszerűek.

A két részes műsor első adását végignézve egyértelműen látszik, hogy mennyit alakult a portál a kezdetek óta, és hogy ez a változás a mai nappal sem áll meg, hiszen nem csak azok az újságírók formálják az Indexet, akik benne dolgoznak, hanem az olvasói igények is.

A második rész, ami várhatóan a jelenhez közelítve sokkal izgalmasabbra ígérkezik az elsőnél, jövő hét kedden, azaz 2020. március 9-én lesz látható az RTL Klub műsorán. A sorozat első része visszanézhető az RTL Most kínálatában.

Football news:

Neymar: I owe Mbappe the adaptation in France and the joy of being here
Joao Felix was injured again. He will miss 10 days
The Bundesliga said goodbye to Monday's matches with Hoffenheim and Bayer zeros. Their cancellation was sought by fans
Mino Raiola: Borussia do not want to sell Holand in the summer. I respect this position, but this does not mean that I agree with it
Alexander Golovin: I enjoy giving such programs. This is my job
West Brom have scored 8 goals in their last 2 matches. For the previous 10 games, only 6 goals were scored
VAR did not count West Brom's goal for offside. Although the author of the goal was probably in the right position