Hungary

Hiába a módosítás, nem hozza vissza az oktatást a CEU

Mint azt megírtuk, az Európai Bíróság korábbi ítéletére reagálva szombaton törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a parlamentnek. A felsőoktatásért is felelős Palkovics László miniszter által jegyzett tervezet legfontosabb újdonsága, hogy törli azt a konfliktust kiváltó követelményt, hogy az a külföldi egyetem folytathat tevékenységet Magyarországon, amely „a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül”.

Ezzel a kormány gyakorlatilag törölné a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását, ami végül ahhoz vezetett, hogy a CEU befejezte érdemi működését Budapesten.

 A CEU honlapján közzétett nyilatkozatban reagált a hírre:

A magyar kormány új törvénye nem jelent változást intézményünk számára. Úgy gondoljuk, hogy a kormánynak nincs szándékában olyan feltételek megteremtése, amelyek szerint a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének Magyarországon. Az új szabályozás szerint is a legfelsőbb szinten meghozott politikai döntések fogják meghatározni, hogy mely külföldi egyetemek működhetnek az országban. A kormány már korábban világossá tette, hogyan kívánja kihasználni a kezében lévő hatalmat. Elüldözött egy olyan intézményt, amely az akadémiai szabadság nemzetközi alapelvei szerint működik, és ehelyett meghívott egy egyetemet, amely teljesen aláveti magát Kínai Kommunista Pártnak. 

Hozzátették, hogy

ezeket a döntéseket a kormány már meghozta. A CEU Ausztriában fog maradni, egy olyan országban, amely tiszteli az akadémiai szabadság alapvető elveit. Budapesten fenntartjuk kutatási tevékenységünket, oktatási feladatokat azonban nem fogunk vállalni. Soha nem fogjuk elhagyni a várost, de többé nem vetjük alá magunkat egy ember és az ő rendszere politikai szeszélyeinek.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude