Hungary

Hibridműtőt adtak át a Fiumei úti baleseti központban

Átadták az új, úgynevezett hibridműtőt Budapesten, a Fiumei úti baleseti központban hétfőn.

Az 1,2 milliárd forintból a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet baleseti központjában a legmodernebb technológiai megoldásokkal alakították ki a műtőt, kombinált képalkotó- és operációs helyiség jött így létre. A világszínvonalú műtőben a beteg mozgatása, szállítása nélkül elvégezhetők a szükséges képalkotó vizsgálatok.

Nem maradtak el a fejlesztések

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az átadáson úgy fogalmazott: az elmúlt másfél év egészségügyi hírei nagyrészt a koronavírus-járványról szóltak, de az egészségügyi fejlesztések így sem maradtak el.

Hozzátette: a fejlesztések célja a magyar egészségügyet a kor színvonalának megfelelő állapotba hozni. Utalt arra, hogy az utóbbi tíz évben 500 milliárd forintból újult meg a vidéki ellátórendszer, most pedig 700 milliárd forint kormányzati forrásból a központi régió egészségügyi fejlesztése zajlik.

Ennek részekeként újul meg 13 fővárosi kórház, 11 országos intézet és 32 szakrendelő - emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy nem csak az infrastruktúra, de orvostechnológiai és digitális beruházások is megvalósultak.

Az új városvezetésnek csak a kampányban volt fontos az egészségügy

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, országgyűlési képviselő köszönetet mondva az egészségügyi dolgozók koronavírus-járvány ideje alatti helytállásáért, arról beszélt, hogy a magyar egészségügy bebizonyította, hogy a legnehezebb időszakban is helyt tud állni.

A kormánypárti politikus azt mondta, a "járvány a magyar családokat is megpróbálta", de az az oltási program, ami mellett a kormány elkötelezte magát, sok emberéletet mentett meg, ezért is került a védekezés szempontjából Magyarország Európa élmezőnyébe.

– A járvány megmutatta, hogy új kihívásokra kell felkészülni, ezért az egészségügy további fejlesztése, megerősítése mindenkinek közös érdeke kell legyen – hangoztatta Kocsis Máté.

A politikus megjegyezte: hogy korábban, VIII. kerületi polgármesterként sokat tett a kerület egészségügyi fejlesztéséért; megújult az Auróra utcai szakrendelő és valamennyi háziorvosi rendelő és új mentőállomás létesült az Orczy úton.

Kocsis Máté hozzátette: az új városvezetésnek csak a kampányban volt fontos az egészségügy, az elmúlt másfél évben "az égvilágon semmi nem történt", és "úgy tűnik, hogy a politikai hatalom megszerzése után le is került a napirendről az egészségügyről szóló mantra".

A világon nincs sok ehhez fogható hight-tech műtő

Bodzay Tamás, a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet igazgatója elmondta, az intézet Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb sérültellátó centruma. Háromszázhatvan ágyon évente 12-13 ezer műtétet végeznek.

Ez a műtéti szám a magyarországi sérültek 11 százalékát és a budapesti és a közép-magyarországi esetek 40 százalékát jelenti.

A főorvos hozzátette: kiemelt feladatuk a súlyos sérültek ellátása, amiben kiemelkedő szerepe van az idegsebészetnek és a neuro-traumatológiának.

A most átadott műtő már a 21. századot képviseli az úgynevezett infraoperatív képalkotó diagnosztikával - emelte ki Bodzay Tamás.

Viola Árpád, az idegsebészeti osztály osztályvezető főorvosa azt mondta, a világon nincs sok ehhez fogható hight-tech műtő a gerinc- és idegsebészeti betegek ellátására.

A műtőt felszerelték egy O-Arm berendezéssel, ami egy röntgensugárral működő, képalkotó berendezés, amelyen műtét közben gyakorlatilag három dimenzióban látható a sérült testrész, és a műtét bármelyik pillanatában megismételhető a képalkotó vizsgálat.

Football news:

Ashraf Hakimi: The Muslim community in Paris is one of the reasons for joining PSG. I knew that I would feel at home
Rüdiger is ready to move to Bayern. He wants to receive more than 10 million euros a year
Ashraf Hakimi: Playing with Messi is a dream. He is simple-minded, taciturn, I was amazed by his behavior
Koeman will not be fired in the next few days. The key matches will be 3-with Levante, Benfica and Atletico
Gerard Pique: Barca has 5 games with a two-day rest. Champions League, match with Atletico. We are people
Sulscher on Ronaldo: His discipline has affected the Manchester United players. He knows that he will not go out in every match
Donnarumma is unhappy at PSG, he wants to play more often. Messi, Neymar and other Latin Americans support Navas