Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hidakat robbantanak az oroszok, hogy elzárják az "új Mariupolt"

Az orosz erők az elmúlt napban is folytatták a kelet-ukrajnai Harkiv megye elleni tüzérségi támadásokat, három polgári lakos meghalt és négy megsérült - közölte az MTI szerint vasárnap a régió kormányzója.Oleh Szinyehubov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson írta, hogy az áldozatok közül kettő Zolicsiv faluban vesztette életét, a harmadik a csuhijivi járásban. A megyeszékhely, Harkiv egyik lakónegyedét is támadás érte, de ott senki sem sérült meg.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó egy tévéműsorban arról számolt be, hogy az orosz csapatok már két hidat megsemmisítettek abból a háromból, amely a régió közigazgatási központjába, Szeverodoneckbe vezet. Az oroszok vasárnapra virradó éjjel döntötték romba a második hidat, és a megmaradt harmadikat is folyamatosan ágyúzzák. Szerinte arra törekednek, hogy elzárják a várost a külvilágtól. A következő két-három nap sorsdöntő lehet - figyelmeztetett a kormányzó.

Liszicsank és Bahmut közötti autóutat is igyekeznek ellenőrzésük alá vonni az orosz erők. "Tovább folynak a harcok Szeverodoneckért, nagyon súlyos a helyzet Toskivkában, ahol az oroszok próbálják hátrébb kényszeríteni az ukrán csapatok védelmi vonalát - emelte ki Hajdaj.

A kormányzó arról is beszélt, hogy a folyamatos orosz bombázás miatt hatalmas tűz ütött ki a Szeverodonyeckben található Azot vegyi üzemben, ahol több száz (egyes ukrán közlések szerint 800) civil bujkál a harcok elől - írta a Telex a BBC-re hivatkozva. A tűz azután kezdődött, hogy az üzem megrongálódott hűtőelemeiből több tonna olaj kezdett el szivárogni. Hajdaj közleményében elismerte, hogy a város nagy része már az oroszok kezén van. Utcáról utcára harcolnak, azonban az orosz tüzérséggel szemben tehetetlenek, emeletről emeletre bombázzák le a fedezékül használt házakat.

Szeverdonyecket hónapok óta ostromolják az orosz hadsereg - írja az MTI. A városnak azért van stratégiai jelentősége, mert elfoglalásával az oroszok átvehetik a teljes ellenőrzést a luhanszki régió felett, amely egyike annak a két keleti tartománynak, amelyre Moszkva a szakadárok nevében igényt tart.

Liszicsanszk és Szeverodoneck elestével az oroszok ellenőrzése alá kerül a nyugat ukrajnai Luhanszk megye.

Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Bahmut irányában az ukrán csapatok több településnél is visszaverték az orosz erők támadásait, és szombaton legfeljebb 150 orosz katonát öltek meg. A kijevi katonai vezetés vasárnapi összesítése szerint eddig megközelítőleg 32 150 orosz katona esett el az ukrajnai harcokban.

Bátorságáért elismerésben részesült Zelenszkij

Eközben az Borisz Nyemcov Alapítvány idei kitüntetését Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek ítélte oda bátorságáért. Az alapítványnál elmondták, hogy a díjat eddig kizárólag orosz ellenzéki politikusok és aktivisták kapták meg, tavaly például Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető.

Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikust 2015. február 28-án gyilkolták meg Moszkában. A Borisz Nyemcov Szabadságért Alapítványt 2015. november 9-én hozta létre Németországban legidősebb lánya, Zsanna Nyemcova - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Nemcsak gabonát, műtárgyakat is lopnak az oroszok

A The Guardian című brit lap vasárnap egy lopásokat nyomon követő, akadémikusokból és digitális technológiai szakértőkből álló nemzetközi csapatra hivatkozva arról számolt be, hogy egy szakértő bűnszövetkezet nagyértékű műtárgyakat csempész ki Ukrajnából Oroszországba. "Komoly bizonyítékok vannak arra, hogy ez szándékos orosz lépés, ugyanis konkrét festményeket és dísztárgyakat céloztak meg és szállítottak Oroszországba" - mondta Brian Daniels antropológus, a csoport egyik tagja. Állítása szerint főként a szkíta aranykincsek érdeklik a műkincstolvajokat.