Hungary

Hússzor annyi mikroműanyag kerül a szervezetébe annak, aki csapvíz helyett palackozott vizet iszik

Egy nemzetközi tanulmány szerint a mikroműanyagok nagy része ugyan távozik a szervezetből, de a bennmaradó nagyjából 10 százalék felszívódhat és gyulladást okozhat az emésztőrendszerben.

Ismét a mikroműanyagok, vagyis az 5 mm-nél kisebb plasztikdarabkák problémájával foglalkozik a Másfélfok. A portál szerint ezek között olyan is akad, amelyet már eleve ilyen méretben gyártanak le, több azonban a nagyobb műanyagtermékek aprózódása, roncsolódása révén jön létre. Ennek megfelelően a nagyobb mikroműanyag-darabkákat akár szabadszemmel is észrevehetjük, a kisebbek azonban csak mikroszkóp alatt láthatók.

Ezek a szennyezőanyagok mindenhol egyre növekvő mennyiségben fordulnak elő a levegőtől kezdve vizeinken át a talajig, és az is bizonyos, hogy egyre nagyobb mértékű egészségügyi, valamint környezeti kockázatot jelentenek. A különféle veszélyekre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet, ennek ellenére sem rendszeres mérések, sem ezekre épülő egészségügyi kockázatelemzés nem készül.

Egy nemzetközi tanulmány szerint

éves szinten 90 000 darab mikroműanyag részecskét visz be a szervezetébe az, aki csak palackozott italokat fogyaszt.

Aki viszont csak és kizárólag csapvizet iszik, az csupán 4000 műanyag darabkát.

Mint a Másfélfok oldalán olvasható, a mikroműanyagok nagy része ugyan távozik az emberi szervezetből, de a bennmaradó mintegy 10 százalék felszívódhat és gyulladást okozhat az emésztőrendszerben.

A Másfélfok szerint általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a műanyagdarabka, annál nagyobb eséllyel ürül ki és csak a legkisebbek azok, amelyek akár a sejtjeinkbe is bejuthatnak. Arról azonban, hogy mi az a koncentráció vagy napi bevitel, amelynél már veszélyt jelentenek, még nincs adat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Tiago about Lewandowski: It's not fair that the Golden Ball was not awarded online
Griezmann about MLS: The contract with Barca is valid until 2024. Then it's time to go to the United States
Tiago Alcantara: I hate modern football. VAR robs the game of adventurism. Referees must make mistakes, as do players
FIFA for homophobic chants of fans punished the national team of Mexico with the closure of the stands and a monetary fine
Afellay on Messi: He often vomited in the toilet right before going on the pitch - so strong was the pressure
Real Madrid likes Pau Torres, but the transfer of the Villarreal defender is more likely in the summer of 2022
Lovren on hitting Chic in the Face: Funny penalty