Hungary

Indul a zarándokszezon, néha rózsaszín máz borítja

Ma 14. alkalommal rendezik meg az Élő Rózsafüzér zarándoklatot Budapesten és környékén. A vándorok Máriabesnyőről, Csillaghegyről, Farkasrétről, Soroksárról és Rákoskeresztúrról indulnak, majd a kilenc szakaszból álló zarándoklat öt ponton záródik szentmisével, este 7 órakor. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek pedig a máriaremetei végponton, a Máriaremetei Kisboldogasszony bazilikában mutat be szentmisét. Az egész napos szakasz hossza 15-20 kilométer, és útközben is lehet csatlakozni. Ezt bizonyára sokan meg is teszik, az elmúlt években ugyanis ugrásszerűen megnőtt a zarándokok száma.

A jelenség okairól az Indexnek Csutka István, azaz Camino Steve beszélt, aki 2019-ben első magyarként teljesítette az Appalachian Trailt és a Pacific Crest Trail Mojave sivatagon átvezető szakaszát, amelyen 4970 kilométert gyalogolt az amerikai vadonban. Tavaly pedig új gyalogosrekordot felállítva 56 nap 8 óra 26 perc alatt teljesítette az Országos Kék-Kör 2572,9 kilométerét. Mégis a legszebb emlékei a 2013-as El Caminóhoz kötik, ahova egy nem mindennapi álom hatására indult útnak.

2008-ban elvesztettem az édesapámat, és négy évvel később, 2012-ben egyik éjjel azt álmodtam, hogy a Világ-vége oszlopánál vár engem. Reggel felkeltem, rákerestem a neten, és kiderült, hogy ez a hely Spanyolországban van, egészen pontosan ez az El Caminónak a végpontja

– mesélte lapunknak Csutka István, aki az addigi színművészéletét félretéve útnak indult, és azóta a kalandjairól már blogot ír, előadásokat tart.

Az ilyen típusú tartalmakra komoly igény van, ugyanis a túrázás most minden eddiginél népszerűbb: amíg 2013-ban 150 ezren vettek részt az El Caminón, addig a pandémia előtti évben, 2019-ben ez a szám már bőven 300 ezer felett volt. Idén ráadásul szent év van, hiszen Szent Jakab apostol ünnepe július 25-e vasárnapra esik, ezért várhatóan a járványhelyzet ellenére is rengetegen indulnak majd útnak.

Ez a népszerűség többek közt azzal magyarázható, hogy egyre inkább vágyunk a természetre és csendre, egyszóval arra az érzésre, hogy kiszakadjunk a hétköznapi mókuskerékből

– folytatta Camino Steve.

Ezt kihasználva az elmúlt években a zarándoklatokból is komoly üzletet csináltak, számottevő piaci rés lett például az utazási irodák számára. Csoportos utakat szerveznek, ahol azt hirdetik, hogy visznek busszal, intézik a szállást, és gondoskodnak az ellátásról is. Ezzel a rózsaszín mázzal pont az út lényegét ölik ki – jelentette ki az 54 éves férfi. Hozzátette: ehhez a rózsaszín mázhoz hozzátartozik az is, hogy ma a zarándoklatokon szinte mindenhol van wifi, és sokan gyaloglás közben sem tudnak az okostelefonjuktól elszakadni, folyamatosan fotóznak és posztolnak, miközben elfelejtik megélni a pillanatot.

Kevesen mennek vallási okból

Az El Camino elején mindenkitől megkérdezik, hogy milyen céllal indul útnak. Három lehetséges válasz van: vallási, ezoterikus vagy sport. Ugyanezt a kérdést a célba érést követően is felteszik, és a válasz sokaknál bizony megváltozik.

„Én vallási céllal indultam útnak, és ez időközben sem változott meg. Ugyanakkor megdöbbenve tapasztaltam, hogy amikor az első nap több mint 300-an aludtunk egy kolostorban, az esti misén csak 28-an vettünk részt. A legtöbbeket az ezotéria vezérel, de vannak olyanok is, akik divatból indulnak el, és bár erről kevesebbet beszélünk, közülük sokan fel is adják” – mesélte Csutka István, aki ennek ellenére mindenkinek azt javasolja, hogy egyszer próbálja ki, a zarándoklat ugyanis a türelmen, a tolerancián és a kitartáson túl is nagyon sok mindent megtanít, rávilágít például arra, hogy nincs szükségünk több száz tárgyra, hiszen egy hátizsáknyi cuccal is könnyedén el lehet boldogulni.

„Fontos ezeket a gondolatokat hosszú távon is elraktározni, mert ha a hazatérés után rögtön visszaállsz a régi élet- és gondolkodásmódra, akkor csak végigmentél az úton, de nem jártál rajta” – tette hozzá Camino Steve.

(Borítókép: Csutka István)

Football news:

Petkovic on 1:1 with Wales: Switzerland was not persistent enough, in the end they lost the initiative
Lukaku is a fan of Henri-the coach. In general, he ignores the weaknesses and maniacally improves only the main skills
The love story of Eriksen and his wife Sabrina - ❤ ️
Kier is deeply shocked and couldn't finish the game. He and Eriksen are friends. Coach of Denmark about the replacement of the captain
Eriksen was named the best player of the match Denmark - Finland
Denmark lost to Finland (0:1). Goal kicking statistics-23:1
Total respect for the Finns: the fans started a roll call about Eriksen, all the players applauded the Danes