Hungary

Ismeri a Wikipédia titkos kódját?

GettyImages-1193880556

A világ legnagyobb online enciklopédiája idén lett 20 éves, és bő egy évtizede rebesgetik már, hogy ha egy találomra kiválasztott, angol nyelvű Wikipédia-szócikkről a megadott hivatkozások legelsőjével átlépünk egy másikba, és így tovább, akkor előbb-utóbb bölcseleti dilemmák egész sorába ütközünk ugyan, cserébe viszont ugyanoda jutunk el mindig.

Egy kamasz wiki-felhasználó 2008 tavaszán írta le először az említett jelenséget, amely később Hannah Fry brit matematikus tudománynépszerűsítő előadásai révén vált világszerte ismertté. A megfigyelést utóbb lekutatták: az esetek több mint 97 százalékában valóban megáll.

A módszer egyszerű

Megnyitunk egy tetszőleges Wikipédia szócikket. (Ilyet automatikusan is tudunk generálni a „random article” menüpontra kattintva az angol nyelvű változatban.)

Megkeressük a szöveg legelső kattintható hivatkozását, amely (és ez fontos!):

Rákattintunk, majd a újonnan megnyíló oldalon megismételjük ugyanezt. (Nagyon ritkán előfordulhat, hogy egy oldalon egyáltalán nincsen hivatkozás, de ez hibajelenség, előfordulási gyakorisága elenyésző.) Egy ideig ismételgetjük a sémát, és láss csodát:

a Filozófia (Philosophy) szócikken találjuk magunkat.

De miért? Pofonegyszerű. Minden szócikk definícióval kezdődik, amely a bennfoglalási viszonyok sajátságaiból adódóan egyre feljebb vezet az absztrakciós létrán. Az adatpiramist megmászva így jutunk el végül mindig a legelvontabb kategóriákhoz, amelyekkel ugyebár a filozófia tudománya foglalkozik.

És ez tuti?  

Semmi sem tökéletes, még az enciklopédiák sem. Előállhat ugyanis egy hurok, amikor is elnavigálunk az egyik oldalról a másikra, ám onnan az első link visszavezet minket ugyanoda, ahonnét indultunk. Ekkor bizony véget ér a móka, ezért is nem 100 százalékos érvényességű a szabály.

A nem angol nyelvű változatok szerkezete ráadásul sokkal slendriánabb, így a magyaré is. Küküllőpócsfalva például hurokba visz, ahogyan Budapest is – de csak magyarul. Angolul meg sem állnak a bölcseletig.

És mi van, ha eleve a Filozófia/Philosophy szócikkről indulunk? Angolul a filozófiától is a filozófiáig jutunk el, tehát vissza ugyanoda. Magyarul viszont egy enfarkába harapó hurokcsapdába (Nap-Naprendszer-Nap) érkezünk, ahonnan többé már nincs menekvés.

Ám ha úgy vesszük: mindkét út kitűnő példázata Nietzsche talán legismertebb gondolatának: az örök visszatérésnek.

(Borítókép: A Wikipédia logója. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images)

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude