Hungary

Ismét több ezren vonultak az utcára az SZFE mellett tüntetni

A Hősök teréről vonultak a barikád alá vont Vas utcai egyetemhez.

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

27 napja tart a Színház- és Filmművészeti Egyetem barikádja, azóta minden hétvégén ezres nagyságrendben vonulnak utcára a támogatóik. Vasárnap a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak kezdeményezésre tartottak óriásbábos felvonulást.

©

©

A demonstráción több ezer ember vett részt, a tüntetők a Hősök teréről az Oktogon, a Deák Ferenc tér és az Astoria érintésével vonultak az SZFE elé. A tüntetés elején az intézmény egyik tanára elmondta, hogy az esemény célja az, hogy a hatalom megértse az egyetemisták szabadságvágyát. A menet egy bábot vitt, amit az egyetem új őrzőjének szánnak, a demonstráció végén ünnepélyesen lovaggá is ütötték.

A vonulás egészét zenészek kísérték, az SZFE hallgatóinak egy része pedig zászlós menettel vezette fel a bábot.

©

©

©

A Vas utcában Iványi Gábor volt éppen őrségben, a tömeg őt vastapssal üdvözölte, őrségének végén többen "köszönjük" skandálással ünnepelték. Előkerültek a már jól ismert rigmusok is, ilyen volt az "autonómiát", illetve a CEU-s tüntetések óta többször felhangzó "szabad ország, szabad egyetem" felkiáltás is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptember elsején foglalták el diákjai, akik az egyetem új, Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumának távozását követelik. Oktatóik sztrájkja október elsején kezdődhet meg, a kuratórium szerint jogellenesen.

©

©

©

A fenntartó részéről Lajos Tamás azt nyilatkozta, hogy már megvan az új helyszín az oktatásra és lesznek új tanáraik is. A hallgatók részéről Szurdi Panni a hvg.hu-nak szombaton azt irta, hogy velük erről semmilyen formában nem próbáltak egyeztetni. A hallgatók követeléseiket szeptember hatodikán egy élőlánccal vitték el a Parlamenthez, szeptember huszadikán pedig még 155 példányban egy biciklis felvonulással juttatták el oda.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi