Hungary

Kamionban vizsgálják a betegeket Szegeden

Bár Palkovics László már ünnepélyesen átadta az új 21. századi új radiológiai komplexumot Szegeden, mégis van olyan vizsgálat, amelyet a kórház udvarán, kamionokban végeznek. Az egyetem szerint a betegek nem szenvednek kárt, a beruházás teljes befejezése az ellátást korábban nyújtó magánszolgáltató és a járvány miatt csúszik.

Néhány CT-vizsgálatra igyekvő szegedi igencsak meglepődött, amikor az egyik egészségügyi intézmény udvarán álló kamionba irányították. Az ellátásra ugyan nem panaszkodtak, de arra nem igazán találtak magyarázatot, hogy a nemrég ünnepélyesen átadott új radiológiai központ nemrég beszerzett berendezéseit egy kamionban üzemelték be, így a vizsgálatot is itt végezték el rajtuk.

A Szegedi Tudományegyetem honlapján közölte egy hónappal ezelőtt, hogy zökkenőmentesen zajlik a betegellátás az újjászervezett Radiológiai Klinikán, és azt is, hogy az Affidea Magyarország Kft.-vel kötött előnytelen szerződés felmondásának köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem saját hatáskörben biztosítja a lakosság radiológiai ellátását, Magyarországon egyedülálló korszerű eszközparkkal.

Megkerestük az egyetemet, hogy miért kell kamionokban tárolniuk és működtetniük bizonyos berendezéseket. Azt a választ kaptuk, hogy az SZTE az ellátást június 1-vel átvette az Affideától, erről egyébként a hvg.hu is írt. „Az Affidea a mintegy féléves átvételi folyamatot végig akadályozta, figyelmen kívül hagyva a betegellátás biztonságát. Ez azonban az SZTE megfontolt előkészítő és szervezett kivitelező munkája miatt egy pillanatig sem került veszélybe. Az új vizsgáló eszközöket alternatív helyszíneken, jóval kulturáltabb körülmények között helyeztük el, amelyek a betegek kényelmesebb, gyorsabb, biztonságosabb gyógyítását szolgálják” - írta válaszában a SZTE.

Az építkezések a II. Kórházban részben azért nem kezdődhettek meg hamarabb, mert az Affidea nem hagyta el az eszközcserék által érintett helyszíneket, de az is lényeges szempont, hogy a járványhelyzet alatt ott gépet cserélni nem lehetett. Az Affidea az SZTE-től bérelt területeket csak június 1-e után kezdte kiüríteni és így néhány új vizsgáló berendezés elhelyezése csak ezután kezdődhetett el. Ezek azonban az ellátás biztonságát nem veszélyeztetik. Éppen a betegbiztonság növelése érdekében az SZTE néhány hónapra világszínvonalú, úgynevezett mobil MR és CT-berendezéseket bérel, amelyek elsődlegesen a vírusjárvány idejére többletkapacitást biztosítanak, és lehetővé teszik a fertőzés gyanús betegek elkülönített vizsgálatát is.

Football news:

Shakhtar forward Moraes before the semi-final with Inter: the Matches we always want
Ocampos on Sevilla – Manchester United semi-final: Historical confrontation. We're really hungry
Chelsea can give Bakayoko on loan to Milan for 3 million euros with the right to buy out for 35 million^. Milan intends to return Chelsea midfielder Tiemoue Bakayoko, who played for the Rossoneri on loan in the 2018/19 season
Lopetegui Pro 1-0 with Wolverhampton: Sevilla deserved to win against a very good team
Kashtru about the defeat of Basel: a Difficult match, but Shakhtar dominated almost all the time
Nuno about 0:1 with Sevilla: Disappointment. Wolverhampton conceded too often in the final minutes
Immobile about Newcastle: They called my agent when the sheikhs bought the club