logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
Купить трафикКупить трафик
star Избранное: Tag Tag Tag Tag Tag
Купить трафикКупить трафик
Hungary

Kérdezzen Ön is Botka Lászlótól!

Az éghajlatváltozás megkerülhetetlen téma lett a politikában, a közbeszédben, és alapvetően a mindennapjainkban is, az Oxford angol értelmezőszótár készítői is a klímavészhelyzetet választották 2019 szavának. És persze mint minden kérdést, ezt is sokféleképpen lehet megközelíteni, vannak olyanok a világon, akik szerint például badarság aggódni a klímaváltozás miatt, és vannak, akik előszeretettel használják például a klímahiszti (vagy klímahisztéria) kifejezést, amit nem mellékesen a Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága  2019 legellenszenvesebb német szavának választott.

A testület keddi közleménye szerint a német nyilvánosságban széles körben elterjedt kifejezés általánosító módon patologizálja és egyfajta kollektív pszichózisnak láttatja az éghajlatváltozás megfékezése iránti növekvő elkötelezettséget.

A kifejezés használói ezzel a módszerrel akarják lejáratni és hitelteleníteni a klímaváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítéseket és az ügyről folytatott vitákat

- áll a zsűri indoklásában.

Hozzátették, hogy az éghajlatváltozásról felhalmozott tudományos ismeretek alapján megállapítható, hogy a klímahisztéria kifejezés félrevezető, és használata felelőtlen módon tudományellenes tendenciákat támogat.

A testület bírálta a népességcsere (Umvolkung) kifejezést is, amely "kulcsfogalma egy szélsőjobboldali összeesküvés-elméletnek", miszerint "az úgynevezett elitek titkos terve" alapján túlnyomórészt muszlim menekültekre és egyéb, "nem-fehér bevándorlókra" kell kicserélni Európa, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland fehér lakosságát. 

A Darmstadti Egyetem független zsűrije 1991 óta választja ki az év legellenszenvesebb szavát (Unwort des Jahres) a beküldött javaslatokból. A 2019-es megmérettetésre 671 javaslat érkezett, összesen 397 kifejezést és szófordulatot jelöltek az év legkellemetlenebb szavának. A leggyakrabban jelölt kifejezések közé tartozik például a klímatagadó (Klimaleugner), a repülési szégyen (Flugscham) és a szennyezési jogok (Verschmutzungsrecht).

Az év antiszava kezdeményezés célja a nyelvi tudatosság és érzékenység fejlesztése a közbeszéddel, nyilvános kommunikációval kapcsolatban. A szavakat egyebek között annak alapján vizsgálják, hogy sértik-e az emberi méltóságot vagy a demokratikus alapértékeket. Vizsgálják a szavak félrevezető vagy gyengítő, eufemisztikus jellegét is. Az év legcsúnyább kifejezése 2018-ban a kitoloncolásellenes ipar (Anti-Abschiebe-Industrie), 2017-ben az alternatív tények (alternative Fakten), 2016-ban a nemzetáruló (Volksverräter), 2015-ben a jótét lélek (Gutmensch), 2014-ben pedig a hazug sajtó (Lügenpresse) volt.

(Forrás: MTI/DW)

Темы
ICO