Hungary

Készül a baloldal: új intézet nyílt a budapesti Soros-egyetemen, Demokrácia Intézetnek hívják

Magyar Bálint, az első Gyurcsány-kormány oktatási minisztere, az SZDSZ egykori elnöke is a Soros-egyetem újonnan alapított, budapesti székhelyű Demokrácia Intézeténél tanít - vette észre az Origo az intézmény oldalán. Ez azért is érdekes, mert 2005-ben a bevándorláspárti spekuláns éppen rajta keresztül lobbizott a politikai aktivistákat, ideológiai harcosokat képző egyetemének érdekében. Mint ismert, 2010 előtt a szabad demokrata miniszter volt az egyik legtöbbet bírált politikus, sokan neki tulajdonítják abban az időszakban a magyar oktatás totális csődjét.  

Miután tavaly októberben az Európai Unió Bíróságán lezárult a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos vita, Michael Ignatieff, a Soros-egyetem rektora bejelentette, hogy a megmaradt budapesti campuson egy új egyetemi intézetet is nyitnak.

Magyar Bálinttal szervezkednek

A  budapesti székhelyű "Demokrácia Intézet" önmeghatározása szerint a demokráciát kutatja: a honlapjukon közzétett tájékoztatás szerint "világszínvonalú kutatással" kívánják támogatni a nyílt társadalom ügyét szerte a világon. Sokat mondó, hogy az intézményt Bruszt László szociológus, a CEU volt rektora, valamint Fodor Éva szociológus, a CEU gendertanszékének vezetője vezeti, és a holnapi pódiumbeszélgetésükön Cseh Katalin momentumos uniós képviselő lesz az egyik vendég. 

Ehhez a "világszínvonalú" kutató társasághoz csatlakozott Magyar Bálint volt SZDSZ-es oktatási miniszter, akinek regnálása alatt sokat romlott a magyar oktatás helyzete. (Magyar Bálint Horn Gyula kormányának is tagja volt.) A politikus által elérhetővé tett adatokból látható, hogy nem sokkal a káderképző beindítása után, tavaly november 16-án csatlakozott az oktatói gárdához. Egyébként kifejezetten "erős" csapat verődött össze a Demokrácia Intézetben: 

Magyar mellett Pető Andrea baloldali történész, a Soros-egyetem genderügyi oktatója, Kis János filozófus, volt SZDSZ-elnök, Sajó András jogtudós és Bozóki András, Gyurcsány Ferenc volt kulturális minisztere is bizonyítási lehetőséget kapott. Valamennyien a polgári kormány harcos bírálói. 

Budapest, 2008. november 25. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Magyar Bálint SZDSZ-es parlamenti képviselő beszélget az Országgyűlés plenáris ülésénForrás: MTI/Földi Imre

Soros előretolt embere

Már önmagában véve érdekes (bár nem meglepő), hogy Magyar Bálint a Soros-egyetemnél helyezkedett el, úgy meg pláne, hogy az amerikai milliárdos rajta keresztül lobbizott egyeteme érdekében még annak minisztersége alatt. Az Origo írta meg elsőként, hogy 2005 márciusában Soros György személyes hangvételű, tegeződő levélben köszönte meg Magyar Bálint SZDSZ-es oktatási miniszternek, hogy egyeteme tizenöt éves akkreditációt kapott Magyarországon. Mint a dokumentumból kiderült,  ez személyes közreműködése nélkül nem jöhetett volna össze.  

Soros György arról is írt, hogy szeretné, ha az úgynevezett lex CEU nem veszítené el hatályát, és az akkor életbe lépő új felsőoktatási törvénnyel együtt hatályban maradna. Soros ebben is Gyurcsány Ferenc liberális oktatási minisztere segítségét kérte. 

Forrás: Origo

Ez az apróbb mozzanat is jól mutatja a Soros-hálózat működési mechanizmusát, rávilágítva arra, hogy az amerikai milliárdosnak komoly befolyása van egyes politikai pártokra, és 2010 előtt komoly ráhatása volt a baloldali kormányzat döntéseire is. 

Mint ismert, 2010 előtt a szabad demokrata miniszter volt az egyik legtöbbet bírált politikus, sokan neki tulajdonítják a magyar oktatás totális csődjét. Kormányzati pályafutásának egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor az újonnan bevezetett kétszintű érettségi vizsgák lebonyolítása teljes káoszba fulladt.

A Soros-egyetem új, nemrégen alakult Demokrácia Intézetéről eddig meglehetősen kevés szó esett. A koronavírus-járvány miatt is válhatott észrevétlenné, és feltehetően ők maguk sem akarták túlzottan reklámozni. Miután egyre-másra gyűlnek a magyar polgári kormány bírálói az intézetnél, kérdés, hogy egyszerű kifizetőhelyről van-e szó, vagy talán többről. Például, hogy - Gyurcsány-közeli politikusokkal "erősödve" - esetleg már 2022-re próbálnak készülni?

Football news:

Cavani has returned to training and is likely to play against Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus played Rugby against the Port. Only Ronaldo and Chiesa can make a difference in this squad
Neymar: I posted how I was recovering from my injury, and I didn't get any messages saying, Wow, what a professional. No
Ole Gunnar Solscher: The work of the judges is very difficult and without additional pressure. We have to make their decisions
Joan Laporta: I'm sure Messi won't stay at Barca if I don't win the election. He gives the club 30% of revenue
Trent had idolized Gerrard since he was a kid, and he was in a fairy tale: he got Steven's care and the captain's armband. The story of a great relationship
Hazard's recovery from the injury is delayed. He probably won't play against Atletico on March 7