Hungary

Kikerült a BBC-hez egy videó arról, hogyan raboskodik egy ujgur férfimodell a lágerben

Merdan Ghappar egy üres szobába bezárva, leláncolva ül, miközben kintről a kínai állami propaganda visszhangzik a hangszórókból.

Merdan Ghappar a Taobao online webáruháznál dolgozott férfiruha-modellként, a 31 éves ujgur férfit azonban fél éve elkapták, mert marihuanát találtak nála, ezután pedig börtönbe, illetve átnevelő táborba került a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Ghappar egy videót is készített, amelyben bemutatja, milyen körülmények között kell élnie.

Ghappar egy szinte üres szobába került, ahol piszkosak a falak és acélrács van az ablakon. A felvételeken látszódik, hogy a férfinek koszos a ruhája és csuklójánál fogva hozzá van bilincselve a szoba egyetlen bútorához, az ágyhoz. Ghappara a videót elküldte a BBC-nek.

A felvételeken hallatszik, ahogy a hangosbemondó azt ismételgeti, hogy "Hiszincsiang soha nem volt Kelet-Turkesztán!". A helyi szeparatisták évtizedek óta küzdenek az önálló Kelet-Turkesztán kikiáltásáért, sikertelenül, a hangosbemondó erre hívja fel a fogva tartottak figyelmét.

Az elmúlt években a becslések szerint több mint egymillió ujgur és más kisebbség kényszerült a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fekvő internáló táborokba. Noha Kína korábban azt állította, hogy a táborokat bezárták, a BBC szerint továbbra is rengeteg ujgurt tartanak fogva, és rendszeresen kínozzák is a kisebbség tagjait.

Az ujgurokat ki is használják, nemrég például az amerikai hatóságok foglaltak le egy hajórakományt, amely a feltételezések szerint olyan termékekkel volt tele, amit a Kínában átnevelőtáborokba zárt ujgurok hajából állítottak elő.

A BBC a mostani cikkében is megjegyzi, amit már egy korábbi írásában is közölt, miszerint az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen a kínai hatóságok szándékosan elválasztják a muszlim gyerekeket szüleiktől, a brit portál által összegyűjtött adatok szerint az említett régió egyik városában több mint 400 gyerek vesztette el egyik vagy mindkét szülőjét, akiket táborokban vagy börtönben tartanak fogva, ahol megpróbálják átalakítani identitásukat.

Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored