Hungary

Kína visszavágott az Egyesült Államoknak az ujgurok miatt hozott amerikai szankciók után

Kína szankciókat vet ki egyes amerikai tisztségviselők és intézmények ellen, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok a múlt csütörtökön szankciókat rendelt el kínai vezető tisztségviselők ellen, akiket az ujgur kisebbség elnyomásával vádol, írja az MTI.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be az ellenintézkedést, hangsúlyozva, hogy

az érintett amerikai tisztségviselők és politikusok súlyos kárt okoztak a két ország kapcsolataiban.

A szóvivő Samual Brownbacket, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövetét, Marco Rubio és Ted Cruz szenátort, valamint az amerikai kongresszus Kínával foglalkozó végrehajtó bizottságának tagjait sorolta fel a szankciók érintettjeiként. Hua hozzátette, hogy Peking a helyzet alakulásának megfelelően további lépéseket is kész megtenni.

Washington korábban négy kínai tisztségviselőt sújtott szankciókkal, azzal vádolva őket, hogy

közük van az emberi jogok súlyos megsértéséhez a Kína északnyugati részén fekvő Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

Az intézkedés egyik érintettje Csen Csüen-kuo, a Kínai Kommunista Párt (KKP) Hszincsiangért felelős titkára, aki tagja a KKP 25 tagú politikai bizottságának, a Politbürónak, és Hszincsiang előtt Tibetben volt a párttitkár. Csen eddig a legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, akire Washington szankciót rótt ki.

A döntés értelmében az érintett tisztségviselőktől és családtagjaiktól megtagadják az amerikai vízumot, az Egyesült Államokban található vagyoni eszközeiket befagyasztják, valamint ettől kezdve bűncselekménynek minősül, ha bárki pénzügyi tranzakciót folytat velük az Egyesült Államokban.

A csaknem 22 millió lakosú Hszincsiangban mintegy tízmillió, zömében muszlim vallású, a türk népcsoporthoz tartozó ujgur él. Jogvédő szervezetek szerint

a területen csaknem egymillió muszlimot – az ujgur és kazah kisebbségek tagjait – zártak akaratuk ellenére átnevelő táborokba.

Kína álláspontja szerint azonban Hszincsiangban a terrorellenes küzdelem részeként önkéntes alapú szakképzést biztosítanak mindazoknak, akiknek az életére „hatással volt a terrorizmus, és radikalizálódtak”. Peking tagadja azt a vádat, amely szerint a muszlimokat rossz bánásmódban részesítenék vagy bántalmaznák, és sikerként könyveli el, hogy az elmúlt több mint három évben nem történt terrortámadás Hszincsiangban.

Az amerikai Jamestown Foundation 2018-ban közzétett elemzése szerint ugyanakkor a hivatalos kínai költségvetési adatok ezt a magyarázatot nem támasztják alá, ugyanis

Emellett pakisztáni üzletemberek is arról számoltak be, hogy feleségeik teljesen új emberként, szinte vadidegenként tértek vissza az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fenntartott átnevelő táborokból.

Az AP amerikai hírügynökség június végén hozott nyilvánosságra egy oknyomozó tudósítást, amelyben egyebek mellett Adrian Zenz sinológus elemzésére hivatkozva közölte: Peking az elmúlt években több százmillió dollárt költött születésszabályozásra Hszincsiangban.

A riport megjelenése után a kínai külügyminisztérium három amerikai sajtóorgánum, köztük az AP ottani képviseletét kötelezte arra – a kínai újságírókra vonatkozó amerikai korlátozok miatti ellenlépésként –, hogy hét napon belül adjon tájékoztatást a Kínában folytatott tevékenységéről.

Az ujgur kisebbség helyzetéről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen:

Idén július elején pedig arról számoltunk be, hogy 13 tonnányi, Kínából származó póthajat és más, hajból készült terméket találtak egy hajórakományban az amerikai szövetségi hatóságok. A mintegy kb. 800 ezer dollárt (kb. 249 millió forintot) érő termékekben található haj vélhetően a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről, átnevelő táborokba zárt ujgururoktól származhat, írta a Guardian.

Football news:

England will remove players who intentionally cough at opponents and referees
Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season
In 1999, Arsenal beat Sheffield in the Cup, but Wenger offered to replay the match – because Kanu violated fair play
Milan and Napoli are Interested in Godfrey. Norwich wants 30 million euros for the defender
Wenger named the Champions League favourites: Manchester City and PSG
Manchester United are preparing an official offer for Sancho. Borussia demands 120 million euros