Hungary

Kínai hekkerek állítják, javíthatatlan hibát találtak az Apple egyik legfontosabb alkatrészében

A Secure Enclave Processor (SEP) felelős egyebek közt az iPhone-oknak megadott ujjlenyomatok és jelszavak védelméért. Egy kínai hackerkollektíva most azt állítja, egy hiba miatt sikerült megkerülniük a rendszert.

Az Apple gyakorta emlegeti a biztonságot, és hogy mobiljai, az iPhone-ok mennyire jól működnek ezen a téren. A titkosítást és úgy általában az adatok védelmének feladatát az úgynevezett Secure Enclave processzor végzi, amely egy kis társegység az Apple eszközein belül. Ez a chip felel többek közt az iPhone-hoz társított ujjlenyomatok védelméért is, de a segédprocesszort nemcsak itt lehet megtalálni, hiszen az iPadben, és az Apple Watchban is benne van.

Egy kínai hackerkollektíva, a Pangu Team most azzal állt elő, hogy egy hiba okán sikerült megkerülniük a rendszert, a felfedezett probléma ráadásul javíthatatlan. Fontos, hogy a hackerek nem szoftveres hibát emlegetnek, az ugyanis egy frissítéssel orvosolható volna. A probléma, amelyet állításuk szerint felfedeztek, a hardverben rejlik, amelyet így maximum akkor lehetne javítani, ha a komponenst egy másikra cserélik.

A felfedezés tényét maguk a hackerek osztották meg a világgal, de azt nem közölték, pontosan milyen módon jutottak erre, és azt sem mondták meg, milyen ügyeskedéssel lehet véghez vinni. Azt viszont megosztották, hogy a probléma az A7-es Bionic chipektől az A11-es rendszermodulokig működik. Előbbit az iPhone 5-tel vezette be az Apple, az A11-est pedig az iPhone X-ben. A hiba az újabb készülékeket nem érinti. Az Apple egyelőre nem reagált az elhangzottakra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Glebov received a red card for a foul on a Maccabi player in midfield. Var on match no
Aaron Ramsay: Under Pirlo, Juve players have more fun
Aubameyang on the decision to stay at Arsenal: Arteta is a key factor. He said: You can create a legacy here
You will get high from Rostov's goal as from your favorite song. Shomurodov from the fly in touch closed a crazy pass Normann 40 meters
Valery Karpin: Maccabi is a playing, pressing team. It is very dangerous to let her do everything
Barcelona will make one last attempt to sign Lautaro
Lingard's agents are in talks with clubs from England and Europe