Hungary

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához

Az 50 legnagyobb bank gyakran támogat környezetszennyező projekteket egy friss kutatás szerint, pedig néhány belső szabállyal könnyedén meg is akadályozhatnák ezt. Persze csak akkor, ha van erre irányuló akarat.

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A pénzügyi szektor jelentős szerepet tölt be a fajok tömeges kipusztulásában, az emberi, valamint a kisebbségek jogainak megsértésében - állapította meg a Bankrolling Extinction című kutatás, amelyben a pénzügyi szektor környezetre gyakorolt hatását vizsgálták.

Az általuk vizsgált 50 globális bank (így a Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase, Mizuho Financial, Wells Fargo, BNP Paribas, Mitsubishi UFJ Financial, HSBC, SMBC Group, Barclays)

összesen 2,6 ezer milliard dollárnyi finanszírozást nyújtott csak egy év alatt 2019-ben olyan tevékenységekre (például fosszilis tüzelőanyagok kitermelésére, mezőgazdaságra, infrastrukturális fejlesztésekre és logisztikára), amelyek bizonyítottan csökkentik a biodiverzitást.

Az értékelt bankok egyike sem döntött úgy, hogy megfelelő, hatékony rendszert, vagy szabályozást vezet be a hiteleik biodiverzitásra gyakorolt hatásának nyomon követésére vagy mérésére, így ebből kifolyólag ezek leállítására sincs semmilyen eszközük - állapították meg a kutatók, akik szerint ilyen lépések megtételével a pénzügyi szektor jelentős szerepet játszhatna a biológiai sokszínűség megőrzésében.

Nyitókép: Paul Hilton/Greenpeace

Football news:

Barca presidential candidate farre: We need to get Neymar back. He also wants to move
Maradona's son said goodbye to his father: You will never die, because I will love you until my last breath
Jose Mourinho: Chelsea have an amazing squad. Can play Mendy or the most expensive goalkeeper in the history of the Premier League
Andrea Pirlo: Ronaldo is a bit tired after so many games. We agreed that he will rest
Maradona's manager: Diego didn't want to live anymore. He allowed himself to die
Eder Sarabia: I hope Barcelona will once again be the team that made us enjoy football like no other
Maradona is a major figure in the life of Director Paolo Sorrentino. He believes that Diego saved his life, and calls the Argentine his guide to the world of art