Hungary

Kobe és Jordan a fasorban sincs, ha Curry keze elsül

GettyImages-1232408089

Tizenegy meccs, 440 pont – csekélység. Ez Steph Curry mérlege a Golden State Warriors utóbbi tizenegy mérkőzésén, de ha csak az utóbbi hatot nézzük, akkor 54 tripla. Hat meccsen, ami kilences átlag. Curry az első 33 éven felüli kosaras az NBA történetében, aki 11 mérkőzésen keresztül mindig legalább 30 pontot szerzett, és még hol a széria vége? Erre sem Wilt Chamberlain, sem Kobe Bryant, sem pedig Michael Jordan nem volt képes. És hab a tortán, hogy keddre virradó éjjel 107-96-ra sikerült legyőzni a keleti főcsoport éllovasát, a Philadelphia 76erst.

Stephen Curry a maga 33 évével hat évvel túl van azon az életkoron, amit a kutatások egy NBA-kosaras fénykora legjobb évének tartanak. Ami a felmérések szerint 26 évesen jön el. Mármint egy átlagos játékosnál.

Csakhogy Curry minden, csak nem átlagos. Csakis ő az oka annak, hogy a Warriors – annak ellenére, hogy ha Curryt kivesszük a csapatból, ott van a liga három lepocsékabb gárdája között – jelenleg 29/29-es mutatóval a nyugati főcsoport kilencedik helyén áll, és jó esélye van bekerülni a rájátszásra kvalifikáló osztályozóba jutásra. A 190 centi irányító hétfő éjjel 49 pontot dobott a 76ersnek, méghozzá úgy, hogy ebből húszat az utolsó hét percben vágott be a gyűrűbe. És ennek köszönhetően győzött 107-96-ra a Warriors.

Ez volt zsinórban a tizenegyedik meccse, amikor legalább 30 pontot szerzett, ami a 33 évesnél idősebb játékosok között rekord. És úgy, hogy többnyire az öccse, Seth Curry fogta, aki a Philadelphia edzőjének, Doc Riversnek a veje. 

Curry a harmadik harmad végére ötpontos előnyhöz juttatta csapatát, majd leült pihenni. Amikor a negyedik negyedben, amikor már csak 6 perc 51 másodperc volt hátra, visszatért a pályára, és már 82-81-re a Philadelphia vezetett. De Curry munkához látott. Kevesebb, mint hat perc alatt bevágott öt triplát, és amikor 9,9 másodperccel a vége előtt Steve Kerr végleg lecserélte, már a végeredmény (107-96) állt a táblán. Curry statisztikája elfogadható: 12/24 mezőnyből, 10/17 triplából, 11/12 büntetőből. És már ő az egész mezőny legeredményesebb játékosa 31,4 pontos átlagával, megelőzte az eddig vezető Bradley Bealt, a Washington hátvédjét, akinek 31,1 a pontátlaga. 

Steph mindig ezt csinálja, már egészen hozzászoktunk az évek során – mondta sztárjátékosáról Steve Kerr, a Warriors edzője. – Persze amit most művel, az az ő mércéjével mérve is rendkívüli. 

(Borítókép: Stephen Curry 2021. április 19-én. Fotó: Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images)

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude