Hungary

Komoly szexuális vádakkal néz szembe a McDonald’s

Több száz nemi erőszak és a szexuális zaklatás történt az elmúlt években világszerte az étteremlánc üzleteiben – állítja egy szakszervezeti szövetség. A vállalat szerint ki fogják vizsgálni őket.

"A McDonald's munkavállalói már évek óta nyomják a vészcsengőt szexuális zaklatás ügyében, de a cég legfelső vezetése nem hozott megfelelő intézkedéseket"- közölte Sue Longley, az élelmiszeripari- dolgozók nemzetközi szervezetének (UIF) főtitkára. A szervezet Hollandiában nyújtott be panaszt az OECD helyi szervezetéhez emiatt, indoklásuk szerint azért ott, mert a McDonald’s hollandiai székhelyű vállalkozásai kulcsszerepet játszanak a vállalat egész Európára kiterjedő működésében. A szakszervezetek azt is megjegyzik, ez az első olyan ügy az OECD-nél, amely egy multinacionális vállalatnál fellépő „szisztematikus szexuális zaklatást” kíván felderíteni. A mostani beadvány szintén támadja a McDonald's két fő részvényesét: a holland APG vagyonkezelő és a norvég Norges Bank 1,7 milliárd dollár értékben birtokolja a vállalat részvényeit.

Az ügy azonban nemcsak Európát, hanem a globális hálózatot érinti. A szakszervezetek állítása szerint Ausztráliából, Brazíliából, Chiléből, Kolumbiából, Franciaországból, Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból is gyűjtöttek eseteket. (Megkerestük a McDonald’s Magyarországot is, amint válaszolnak frissítjük a cikket.) A beadvány több esetet is megemlít, például amikor egy dolgozónak Brazíliában előléptetést ajánlottak szexuális szolgáltatásokért cserébe, vagy amikor egy rejtett okostelefonnal filmezték a női dolgozók öltözőjét Franciaországban. Volt konkrét nemi erőszakos ügy is az Egyesült Államokból, míg egy másik, Floridában történt esetnél egy nő azt állította, hogy egy férfi munkatárs megragadta, míg egy másik férfi munkatárs megkérdezte, mennyibe kerülne az egyéves lányával való szex. Állítása szerint, miután jelentette az esetet, jelentősen csökkentették a munkaórái számát.

A szakszervezetek megjegyezték azt is, hogy a kereset célja nem a pénzügyi kártérítés, hanem, hogy a cég vezetésével együtt dolgozzanak ki egy olyan stratégiát, amellyel fel lehet venni a harcot a szexuális zaklatásokkal szemben - írja a Guardian.

A McDonald’s hivatalos közleményben reagált, ebben azt írták, hogy amint megkapják a panaszt, ki fogják vizsgálni. A társaság szerint a „biztonságos és tiszteletteljes” munkahelyekről folytatott beszélgetés „rendkívül fontos”, de megjegyezték azt is, hogy „világszerte úgy gondoljuk, hogy a McDonald's és üzleti partnerei felelősek azért, hogy lépéseket tegyenek ebben a kérdésben, és elkötelezettek vagyunk a pozitív változások előmozdítása mellett.”

Football news:

Soljanke scored for Bournemouth in the Premier League for the first time in 39 matches. In total, the forward has 60 League games and 2 goals
Toby Alderweireld: People don't see how hard Tottenham work
Arteta is about 1:2 Tottenham Hotspur: a Huge impact. I am disappointed and dissatisfied
Vardy scored his 23rd goal in the Premier League and leads the list of scorers. He has 4 goals in 3 matches
Mourinho on the victory over Arsenal: We are happy. Even in the last minutes, everything was under control
Zinedine Zidane: People always talk about Real Madrid, because This is the most important club in history
Lukas Podolski: Sane hasn't reached the top level yet. He needs to play for the national team, win the Euro or the world Cup