Hungary

Komolyan vizsgálják az ivermectint

000 1VK5M4

A Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem részvételével a gyógyszer engedélyezését megelőző metaanalízis készül.

A Szegedi Tudományegyetem lapunkhoz eljuttatott információi szerint:

A Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem összefogásával metaanalízis készül, a legmagasabb szintű vizsgálat egy gyógyszer alkalmazhatóságával kapcsolatban. Az elemző kutatás tudományos módon dolgozza fel a humán ivermectin Covic–19-betegségben való alkalmazhatóságáról készült vizsgálatok eredményeit. Eddig már 68 vizsgálat történt vagy van folyamatban ebben a témakörben, melyek többnyire az utóbbi hónapokban zárultak, fejeződnek be. A nemzetközi szaklapokhoz benyújtott vizsgálatok eredményeinek értékelése jelenleg is folyamatosan zajlik. Az igen kedvező, pozitív nemzetközi tapasztalatok alapján a fenti magyar klinikai centrumok vizsgálatot terveznek, az ivermectinnel a betegség megelőzésében és a tünetes betegek gyógyításában egyaránt. Az OGYÉI a Covid–19-hez kötődő vizsgálatok engedélyezését gyorsított eljárásban végzi. A tervezett klinikai vizsgálat optimális esetben a jövő év elején indulhat.

A metaanalízis és a klinikai vizsgálat azért is lényeges folyamatok, mert alapját képezik a gyógyszer külföldről való behozatalának, engedélyezésének, majd hazai gyártásának és fejlesztésének.

Már az országban van a humán ivermectin?

Igen érdekes, hogy bár hivatalosan a gyógyszer klinikai vizsgálatát követné annak országba történő behozatala és engedélyezése, szemtanúk állítása szerint a biatorbágyi raktáraknál hat kamion mennyiségű ivermectint láttak a már jól ismert remdesivir mellett. Ez azonban nem meglepő, név nélkül nyilatkozó, megerősített források szerint az országban az ivermectin (Stromectol) a Budapest–Covid-protokollhoz hasonló, abból táplálkozó közkórház-protokollban szerepel.

Ezzel nagyon összecseng az a tény is, hogy információk szerint az országban 

egyre több egészségügyi dolgozó megelőző célzattal használ ivermectint,

valamint az általuk kezelt betegek terápiájában is szerepel sokszor a gyógyszer – mely gyors, akár szövődményektől mentes felépülést is lehetővé tehet.

Szakmai egyet nem értés

Sarkadi Balázs ellenvéleménye nyomán kisebbfajta csata alakult ki a lapunknál megjelent ivermectint tárgyaló két cikkel kapcsolatban. Tóth Sándor PhD, kandidátus, kutató virológus, az MTA köztestületének tagja azonban lapunknak megerősítette, hogy személyesen ismer legalább fél tucat olyan akadémikust – köztük genetikust és immunológust is –, akik bíznak az ivermectin hatásosságában.

(Borítókép: Ivermectint tart egy egészségügyi dolgozó a kezében, amelyet az enyhe és Covid–19-gyanús betegek kezelésére engedélyezett a kolumbiai Országos Élelmezés- és Gyógyszerfelügyeleti Intézet (INVIMA) 2020. július 21-én. Fotó: Luis Robayo / AFP)

Football news:

Rodgers on the draw with Everton: It was unlucky that Leicester did not score the second goal
Ancelotti on 1-1 with Leicester: I don't remember Hames scoring with a right before
Andrea Pirlo: In my 1st season at Juve, we were behind Milan, but we took the title. Everything depends on us
The judge made two mistakes. De Gea was pushed and there was no foul on our cancelled-out goal. Solskjaer on the loss to Sheffield
Maguire on the defeat to Sheffield Wednesday: We gave the opponent two goals, we didn't play at the level we expected
Wilder on registration in the Premier League: I don't want to talk about the beginning of an incredible rescue. We just want to show what we are worth
Ronald Koeman: Barcelona in a difficult month with an abundance of outings showed character and deserved their victories