Hungary

Koronavírus: Merkel helyretette az akadékoskodókat

Bár a járványintézkedéseket lehet kritizálni Angela Merkel szerint, az összeesküvés-elméleteknek viszont nincs helye.

A koronavírus-járvány egyszerre orvosi, gazdasági, társadalmi, politikai és lelki próbatétel, amelyet csak összetartással és átlátható, nyílt párbeszéddel lehet kiállni - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) az MTI beszámolója szerint.

A járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozásokról azt mondta: az intézkedések nyilvános megvitatása és bírálata "helyes, fontos és elengedhetetlen", és hozzátartozik "nyílt társadalmunk" működéséhez. Szerinte a hazugság, a félrevezetés és az összeesküvés-elméletek terjesztése viszont a demokratikus vita mellett a vírus elleni küzdelmet is nehezíti. "Nemcsak a demokratikus vita, hanem emberek élete függ a tények és az információk iránti viszonyunktól" - mondta Angela Merkel.

A védekezés nemzetközi vonatkozásairól kiemelte: a járvány európai uniós szintű kezelése "nem csak polgáraink és nemzetgazdaságaink egészségét határozza meg jelentős mértékben, hanem azt is, hogy miként ítélik meg a világban Európa teljesítőképességét, és ezzel együtt az európai társadalmi és gazdasági modell legitimitását".

A kancellár szerdán jelentette be, hogy Németországban egy hónapig tartó részleges lezárás lép életbe. Az iskolák és óvodák továbbra is nyitva maradnak, de az éttermek, a bárok és néhány üzlet legalább  bezárnak. A nagy eseményeket, rendezvényeket nem lehet megtartani és a nem szükséges (például nem munkacélú) utazások tilossá válnak.

Football news:

Barca and Milan are Interested in 18-year-old Hoffenheim defender Bogarde. His contract expires in the summer of
Simeone on Loko match as a respite for Atletico: I have a different opinion. The game is important
Angel Correa: This year, Atletico creates chances and implements them. We didn't have any luck before
Joe Cole: Tiago Silva is a rolls-Royce, the best defender in the Premier League, not counting van Dijk
Tevez will end his career at the end of the Copa Libertadores
Mascherano denied that he was called to Barca: please! Don't need this
Pep Guardiola: every year teams from other leagues have an advantage over English clubs in the Champions League