Hungary

Közösségi lakásokkal segítenék a rászorulókat Szombathelyen

Magánlakásokat venne bérbe az önkormányzat, ezeket ajánlanák fel a bérlakásra váróknak, akik lakhatási támogatást is igénybe vehetnének. Így a szombathelyi albérleteknél majdnem felével olcsóbban lehetne bérelni lakást a városban az önkormányzaton keresztül. Az előterjesztést még a közgyűlésnek is el kell fogadnia.

Még tavaly ősszel állt elő Szombathelyen az újonnan megválasztott alpolgármester és a lakásügyi bizottság elnöke azzal az ötlettel, hogy létrehoznának egy Közösségi Bérlakás Rendszert, mostanra már részletesen is kidolgozták a tervezetet - írja a nyugat.hu.

Az alapötlet szerint magántulajdonosoktól bérelne lakásokat az önkormányzati vagyongazdálodó cég, a piaci albérleti áraknál tizenöt százalékkal olcsóbban, ennek fejébe azonban azonban nem kellene adózni az albérlet kiadása után. Az önkormányzattal szerződő tulajdonosok ugyan kevesebbet profitálnának így a lakáskiadásból, de megszabadulnának az albérleteztetők nyűgjeitől, az önkormányzat az ingatlan karbantartására is garanciát vállalna.

A rászorulók, akik pedig sorban állnak Szombathelyen a bérlakásokért, a közelmúltban húszezer forintról harmincezer forintra megemelt albérleti támogatást is igényelhetik. Így, mivel a városban átlagosan 100-150 ezer forintért lehet albérletet kivenni, nagyjából majdnem felével kell kevesebbet fizetniük majd a lakásbérletért.

Szombathelyen 2088 önkormányzati bérlakás van, de csak 165 áll üresen, ezek felújításra várnak. Tavaly nyolc bérlakást újított fel és pályáztatott meg az önkormányzat, tizenegyet pedig úgy adtak bérbe, hogy a bérlők önerőből vállalták a felújítást. Az idei évben a tervek szerint az önkormányzat legfeljebb harminc lakást tud felújítani, és bérbe adni, ezekre a lakásokra pedig már most háromszor ennyi igénylő áll sorban. Czeglédy Csaba, a lakásügyi bizottság elnöke, és László Győző, a város alpolgármestere éppen ezért dolgozták ki mostanra részletesen az őszi ötletet, az előterjesztés elkészült, azt a közgyűlésnek kell majd elfogadnia. A szombathelyi közgyűlésben nyolc Fidesz-KDNP-s, tíz Éljen Szombathely támogatásával bejutott, egy Pro Savaria színeiben megválasztott és egy független képviselő ül, jó esély van arra, hogy megszavazzák a KBR tervezetét.