Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kunetz: Politikai gyávaság, hogy nem rendelik el a kötelező maszkviselést

Az egészségügyi szakértő szerint FFP2-es maszkot kellene viselniük az embereknek a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban.

Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Politikai gyávaságnak minősítette az RTL Híradónak nyilatkozó Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt, hogy sem a főváros vezetése, sem a kormány nem tette még újra kötelezővé a maszkot például a tömegközlekedési eszközökön.

A szakértő szerint a járványhelyzet miatt indokolt lenne a szigorítás, úgy véli a közlekedési eszközökön és az üzletekben FFP2-es maszkot kellene az embereknek hordaniuk. Kunetz szerint meglenne a lehetőség arra, hogy a fővárosi önkormányzat elrendelje a maszkviselést.

Karácsony Gergely főpolgármester levélben fordult 10 napja a kormányhoz, amiben azt kérte, hogy adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest területén pedig a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő, amelynek betartatásában és szankcionálásában a rendőrség közreműködik. Karácsony szerint jelenleg erre az önkormányzatoknak nincsen lehetősége, mivel központi jogszabály szabályozza a tárgykört.

Kazincbarcikán ugyanakkor már lépett az önkormányzat: hétfőtől a város középületeiben maszkot kell viselni. Az RTL kereste a kormányt, illetve a Belügyminisztériumot is, hogy megtudják, az önkormányzatoknak milyen hatáskörük van most. Választ még nem kaptak.

A múlt héten Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője is arról beszélt, hogy érdemes lenne maszkot viselni a zárt helyeken és a tömegközlekedési eszközökön, mind az oltottak, mind az oltatlanok számára.

Az elmúlt hét napban összesen több mint 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak, a kórházban lévők száma pedig meghaladja az 1500-at.