Hungary

Lakást ad el? Van egy rossz hírünk

Hiába növekedett negyedével a panellakások értékesítésének ideje, még mindig ez az ingatlantípus kel el a leggyorsabban, országos átlagban 88 nap alatt. A családi házak eladóinak fél évnél is többet kell várni vevőre, derült ki az Otthon Centrum (OC) piaci elemzéséből.

Az év elején eleve lomhán induló ingatlanpiacot tovább lassította a koronavírus, és ez hatással volt az árakra, illetve a tranzakciószámokra is, ami az értékesítési idő növekedésével párosult. Az OC bázisán értékesített összes ingatlantípus esetében a korábbinál hosszabb időt kellett várni a fizetőképes vevőre az első félévben.

Sok eladó nem enged, inkább kivárja a magasabb árat kínáló vevőt, ezért az értékesítési időnél a legmarkánsabb a változás - összegezte az OC tanulmányának megállapításait Soóki-Tóth Gábor. A vezető elemző szerint a leggyorsabban még mindig a panellakásokat lehet értékesíteni, ugyanakkor e szegmensben történt a legnagyobb változás is. A tavalyi átlagos értékesítési idő nagyjából negyedével nőtt és országos átlagban idén elérte a 88 napot. Budapest belvárosa a legkelendőbb (74 nap), a budai oldal pedig már az országos középértéket közelíti (85 nap), míg a külső pesti kerületek ezt már meg is haladják kicsivel (90 nap).

Lassult a pörgés

A megyei jogú városok közül a régióközpontokban is jól mentek a panelek (82 nap), ám a többi 50 ezer főnél népesebb városban már lassabb volt a pörgés (100 nap). A kisebb városokban a fizetőképes vevő megjelenéséhez ennél átlagosan rövidebb (80-90 nap), az agglomerációban azonban már hosszabb időre volt szükség (100 nap).

A téglalakások értékesítéshez 2014 óta először 100 nap kellett, ami 15 százalékkal hosszabb időt jelent az elmúlt évhez képest. Budapest belvárosában az átlaggal megegyező, Budán öt nappal rövidebb, a külső pesti kerületekben ugyanennyivel hosszabb idő alatt keltek el a téglalakások. A régió központokban azonban csak 89 nap kellett az értékesítésükhöz és ez az érték a tavalyihoz képest nem emelkedett. A többi városban átlagosan két hetes szórás alakult ki (97-111 nap), Pest megye településeire a két érték közötti volt a jellemző (102 nap) az OC tanulmánya szerint.

Budán fél évet is várni kell a családi házak eladóinak

A családi házaknál ugyancsak tapasztalható a lassulás. Noha a tavalyi éves átlaghoz képest ugyanakkora most az átlagos értékesítési idő, de fél éves összehasonlításban a jelenlegi már 20 százalékkal magasabb, vagyis érzékelhető a piac pörgésének lassulása  - fogalmazott Soóki-Tóth Gábor. Elmondta, ebben a szegmensben volt a legnagyobb különbség a településtípusok között: olyannyira, hogy árban és az értékesítéshez szükséges idő terén már a budai és pesti kerületek is jelentősen eltértek egymástól. A számottevően drágább budai oldalon a forgási idő is jelentősen magasabb, hat és fél hónap, szemben a megfizethetőbb árú külső pesti kerületek négy hónapjával.

A megyei jogú városok esetében 160 nap, a kisebb településeken 175-195 nap között változott a forgási sebesség, jellemzően a településméret csökkenésével növekedett az érték. Pest megyében csak 149 nap kellett a sikeres üzlethez, ez pedig még alacsonyabb is, mint az előző évi átlag, ami összefügghet azzal, hogy egyre népszerűbb az agglomeráció, a pandémia elhúzódása miatt pedig sok családban fogalmazódott meg a vágy egy Budapest környéki kertes házra.

Football news:

Godin will terminate his contract with Inter and move to Cagliari (Fabrizio Romano)
Wolverhampton made red and green uniforms to make the 12 Portuguese players at the club feel good. New level of care 🔴 🟢
Jose Mourinho: I have too many players at Tottenham. I don't like it
FIFA allowed players to change the national team if they played one official match other than the world Cup
Tiago is still in Liverpool: he came for a new challenge, and Klopp won't even have to sell anyone
Tiago on moving to Liverpool: I Want to win as many trophies as possible. I will give my heart to the field
Ex-agent of Levandovsky sued the player's company and demands about 9 million euros