Hungary

Lovasi: „Az a félelmetes, amikor intellektuálisan viszonylag felkészült emberek kezdenek el magánbeszélgetésekben is sorosozni”

Sok mindenben hasonló a Kádár-kor és a NER, de utóbbi ravaszabbul és cinikusabb módon működteti a hatalmi mechanizmusokat – véli Lovasi András.

Száz éve született Jancsó Miklós, ennek apropóján készített a Fimtett a rendező alkotótársaival, családtagjaival interjúsorozatot, amelynek legutóbbi részében a Kapa-Pepe-filmek állandó „trubadúrja”, Lovasi András mesélt élményeiről.

Ebben többek közt a Kádár-kort és a mostani rezsimet hasonlítja össze. Mint Cserhalmi Györgyöt idézi, Jancsó Miklós körül ott lebegett a szabadságnak valamiféle lehetősége. A remény, hogy az élet, még abban a rendszerben is, lehet egy klassz dolog.

„Egész gyerekkoromban azt néztem, hogy a felnőttek gondterhelten dohányoznak a nappaliban és bebaszva megvitatják az élet nagy kérdéseit, aztán nyomorult módon próbálják vonszolni magukat a valóságban. Ez borzasztó volt, de volt egy össznépi összekacsintás, és a pártbizottság emberei is gondterhelten dohányoztak, hogy mi ez a hülyeség, amit itt hivatalosan tolni kell. ’86-87-ben valószínűleg már csak Grósz Károly hitte el, amikor kioktatta a parlamentet, hogyan kéne szocialista módon élni. Mindenki tudta, hogy amit a tévében mondanak, az hazugság. Mindenki. Még az is, aki ebből élt és ezt tolta. Én legalábbis így éltem meg” – mondja Lovasi, majd hozzáteszi, a NER is sok mindenben hasonló, de ravaszabbul és cinikusabb módon működteti a hatalmi mechanizmusokat.

„Amikor szegény Zalatnay Cili aláírja a Stop Gyurcsány-kampányt, aztán kap 10 misit a miniszteri keretből, az elég világos kommunikáció, érti is mindenki. Sem azokat nem ítélem el, akik anno a krumplit kapták, sem most őt. Inkább az a félelmetes, amikor intellektuálisan viszonylag felkészült emberek kezdenek el magánbeszélgetésekben is sorosozni, és visszaböfögni a kormányzati propagandát. És látod az embereket átalakulni, látod, ahogy öntudatlanul hörpölik ezt a hülyeséget. Az is, aki tudja, hogy ez hülyeség, magáévá teszi a tanításokat és tök komolyan nyomja a bullshitet, hogy reggelente ne kelljen szembeköpnie magát a tükörben.”

Lovasi megjegyzi, nemcsak pár emberről van szó, hanem lassan milliókról. A Tudósok zenekar „Ne aggyad az agyad című dalára utalva azt mondja, „az ember nyilván sok mindent odadob egy rendszernek, hogy ne haljon éhen, vagy hogy karriert csinálhasson, de azt gondoltam, az agyunkat azért nem. A Miki bácsi is ezt gondolta, vagy legalábbis ezt az illúziót nyújtotta nekem: hogy mindent azért nem.”

Football news:

Conte is ready to lead Manchester United, but wants a 3-year contract
Mike Richards: At Manchester United, everyone wants to be the main star, not run and take the ball away. This is not a team
Modric about 400 games for Real Madrid: Everything is fine from the very beginning. Fulfilled his dream - to play here
Neville about Solskjaer: I didn't think that Manchester United fans would turn away from me because of the support of the one who won the Champions League for us
Sulscher, after 0:5 from Liverpool, told the players that they had to fight and called them to unity
Wanda Nara returned to Icardi after he agreed to a divorce
Uli Hoeness: Luca Hernandez should go to jail because of what happened many years ago. Utter nonsense, it's his wife