Hungary

Macron: "Ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal"

A francia államfő kedden találkozik Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel.

Együttműködést szorgalmazott az Európai Unió és Oroszország között Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Vilniusban.

"Nézetünk szerint, ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal" - jelentette ki Macron.

A francia elnök ugyanakkor felszólította Oroszországot, hogy tisztázza Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyét, ellenkező esetben Oroszországnak nemzetközi következményekkel kell számolnia Macron szerint.

Az államfő egyébként kedden találkozik Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel. Az AFP információi szerint Macron kedd reggel Vilniusban tárgyal a fehérorosz ellenzéki vezetővel, volt ellenzéki elnökjelöttel.

Gabriel Attal francia kormányszóvivő a hétfői nap folyamán korábban közölte, hogy a szeptember 28-29-én Litvániában és Lettországban kétnapos látogatáson tartózkodó Macron kész találkozni Cihanouszkajával, amennyiben ő ezt kéri tőle. A Le Figaro című francia napilap múlt heti interjújában Cihanouszkaja kifejezte óhaját azzal kapcsolatban, hogy "Franciaország párbeszédbe kezd, és közvetítőként lép fel a fehérorosz helyzet rendezése érdekében".

Fehéroroszországban az augusztus 9-ei elnökválasztás óta rendszeresen tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül járnak el a tüntetőkkel szemben, már több mint hétezer embert vettek őrizetbe.

Az elnökválasztáson Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, hatodszor is megszerezve a mandátumot. A második helyre befutó Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az ellenzék csalásra hivatkozva nem fogadja el az eredményt, és az időközben Litvániába menekült Cihanouszkaját tekinti államfőnek.

Football news:

Bartomeu responded to Pique: it is not True that Barcelona spent money on criticizing players in social networks. The audit confirms this
Rafael Leau on 3-3 with Roma: Milan did everything to win, I'm disappointed. Ibra is an example for all of us
Son Heung-Min led the Premier League Goalscorers with 8 goals in 6 games. 7 of them are from Kane's passes
Conte on Shakhtar's level: You can't accidentally score three goals for Real Madrid. This is a strong team
Barca fans believed in the early departure of Bartomeu (due to disputes over the date of the referendum). In vain: there were no thoughts of retirement, the trophies are somewhere near
Josep Bartomeu: I had no intention of resigning. Barca will have trophies this season
Zinedine Zidane: Hazard is ready. We are happy, this is good news