Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Macronék óriási megrendelést kaptak harci gépekre az Emírségektől

Az Egyesült Arab Emírségek nyolcvan harci gép mellett tizenkét helikoptert is vásárol.

Az Egyesült Arab Emírségek francia Rafale szuperszonikus vadászbombázókat vásárol – jelentette be az MTI szerint Párizsban az Elysée-palota, azaz a francia elnöki hivatal, miközben Emmanuel Macron francia államfő Dubajban tárgyal.

A francia közlés szerint az Emírségek pénteken írta alá a 80 darab Rafale típusú vadászbombázó vásárlásáról szóló szerződést. A negyedik generációs szuperszonikus harci repülőket a francia Dassault Aviation óriásvállalat gyártja.

A Challenges francia hírportál értékelése szerint 2004 óta - amióta hadrendbe állt – ez a legjelentősebb Rafale-megrendelés, értéke mintegy 16 milliárd euró. A francia védelmi minisztérium közlése szerint a Rafale-okat 2027 és 2031 között szállítják le az Emírségeknek.

A vadászbombázók mellett az Egyesült Arab Emírségek szerződést írt alá 12 darab Caracal helikopter vásárlásáról is. A Caracalok nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopterek, amelyeket az Airbus gyárt.

A francia elnöki hivatal szerint a szerződések „a két ország közötti stratégiai partnerség szélesebb körű megalapozását” jelentik. A közlemény kiemelte azt is, hogy a szerződések annak a „kölcsönös bizalomnak a megnyilvánulásai”, amelyet az Emírségekben található három francia katonai támaszpont is jelez. Florence Parly, francia védelmi miniszter a Twitteren jelezte elégedettségét. „Ez a stratégiai partnerség szilárdabb, mint valaha. Büszke vagyok, hogy a kiváló francia ipart a csúcsokon láthatom” – írta a mikroblogon a miniszter.