Hungary

Magyar György: Az előválasztás részeredményei már szerda délutánra kiderülhetnek

A magas részvétel miatt arra tippel a Civil Választási Bizottság elnöke, hogy a második fordulóban három miniszterelnök-jelöltre lehet majd szavazni.

Az ellenzék jelentős része a 2022-es parlamenti választáson a saját esélyeit növelő új, demokratikus intézményként tekint az előválasztásra – ugyanezt a kormány és a Fidesz “Gyurcsány-show-nak" és “bohózatnak” tartja. Az előválasztáson dől el a 106 egyéni körzetben legesélyesebbnek tűnő ellenzéki képviselőjelölt személye és így választják ki az Orbán Viktor kihívójaként fellépő közös miniszterelnök-jelöltet is. Az előválasztás fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor szerda délután már részeredményeket hirdethetnek az ellenzéki előválasztás egyéni választókörzeteiben – nyilatkozta Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke a Klubrádiónak. Magyar szerint a szerda esti órákra már a miniszterelnök-jelölt választás első, kedden záruló fordulójának eredményeiről is érkezhetnek hírek. 

A nagyszámú részvétel miatt valószínű, hogy három miniszterelnök-jelölt közt dől el a második körben, ki lesz Orbán Viktor kihívója

– véli Magyar. Megjegyezte, hogy a részeredményekről szóló „bennfentes értesüléseknek” nem érdemes felülni, mert szerinte senki, egy párt sem láthat bele az urnákba. Elmondása szerint tényleges eredmények október 10-ére várhatóak, és október közepére tekinthetőek majd véglegesnek.

A bizottság elnöke arról is beszélt, hogy az eddigiek alapján elképzelhetőnek tartja, hogy végül 600 ezernél többen szavaznak majd az előválasztáson, ami országos szinten már 7,5–8 százalékos részvételt jelent.

Football news:

Ajax fans set off fireworks at the stadium at the match with Borussia
Guardiola on coronavirus: I am vaccinated, I trust doctors and scientists. We see how many deaths there are in England
Griezmann caught up with Giroud in goals in the Champions League (35) and shares 5th place with him among the French
In Amsterdam, fireworks are not only on the field, but also in the stands. The public relations of Ajax and Borussia fans
Mbappe has 46 (28+18) points on the goal+pass system in 48 games in the Champions League
Atletico conceded twice before the 15th minute for the first time under Simeon
Guardiola pro 5-1 with Brugge: One of Man City's best games in European competitions