Hungary

Magyarországon is fertőződtek meg koronavírussal cseh turisták

Eddig hat országban, köztük Magyarországon kaptak el koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről – írja az MTI. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célpontnak minősítette.

A fertőzéseket nyilvántartó központi adatbank szerint július 1-jétől július 11-ig kilenc cseh turista tért vissza külföldről koronavírussal. Három személy Szlovákiában, kettő Svédországban, egy-egy pedig Horvátországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon és Szerbiában fertőződött meg

– mondta Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) hivatalának igazgatója hétfőn a közszolgálati Cseh Rádiónak.

Dusek szerint egyelőre elhanyagolható számokról van szó, de felhívta a figyelmet, hogy a nyári turistaidényben számolni kell azzal, hogy a vírust többen is behozzák külföldről, ezért Csehországban lokális járványgócok is kialakulhatnak.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Seznam.cz híroldalnak azt mondta, az utóbbi napok fejleményei alapján Horvátország, Bulgária és Görögország is kockázatos állammá vált járványszempontból. "Tudom, hogy kedvelt tengerparti üdülőhelyekről van szó. Mindenkinek, aki odautazik, tudatosítania kell a kockázatokat, és védenie kell magát" – mondta. Szintén az utóbbi napok fejleményei alapján a cseh egészségügyi tárca vasárnap elrendelte, hogy a Szerbiából és Montenegróból visszatérő cseheknek kötelezően koronavírus-tesztnek vagy kéthetes házi karanténnak kell alávetniük magukat.

Csehországban március elsejétől – amikor ott először jelent meg a vírus – hétfőig 13 174 igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki. Jelenleg az aktív betegek száma 4575, közülük valamivel több mint százat kezelnek kórházban. Három lokális fertőzésgócot tartanak nyilván: Karviná, Jihlava, Kutná Hora. Mindhárom városban és környékén szigorították a higiéniai előírásokat. Adam Vojtech szerint az országos járványhelyzet nyugodt és kontroll alatt áll.

magyar kormány vasárnapi bejelentése  szerint Csehország a zöld kategóriába tartozik nálunk, azaz korlátozás nélkül lehet onnan beutazni Magyarországra.

Football news:

Juve with Ronaldo lost all the tournaments in both seasons, except for the Serie A and the super Cup in January 2019
Guardiola beat Real Madrid for the 11th time as a coach. More than anyone in the twenty-first century
Varan is the 1st fielder in 4 seasons in the Champions League, who made 3 productive mistakes in one draw of the tournament
Real Madrid dropped out of the Champions League for the first time with Zidane in charge
Real and Juventus relegated from the Champions League, Manchester City and Lyon reached the 1/4 final
Jesus scored for real after Varane's discount on Courtois
Ronaldo has scored in the Champions League playoffs for 14 consecutive seasons