Hungary

Már a balliberálisok is elismerik, hogy kamucéget hozhatott ki nyertesnek a BKV

Válaszokat várunk Karácsony Gergely főpolgármestertől a tender ügyében, mivel a semmiből jelent meg egy olyan kamucég, amely még csak nem is létezett a pályázat kiírásakor, és semmiféle szakmai referenciával nem rendelkezik – jelentette ki a Hír TV Informátor című műsorában a fővárosi Fidesz frakcióvezetője. Láng Zsolt hangsúlyozta: a kamucég bejegyzésekor egy ciprusi offshore hátterű társaság volt a tulajdonos, ami a magyar jogszabályok szerint kizáró ok. A 24.hu balliberális portál is kamucégről cikkezik - írja a Magyar Nemzet.

Már a baloldali média is azt írja, kamucég lehet az a társaság, amelytől buszokat bérelhet a BKV. Erősen kamucégnek néz ki az az offshore hátterű vállalat, amely megnyerte a BKV buszbérlős közbeszerzését – közölte a 24.hu. A portál a Hír TV Informátor című műsorára hivatkozott, amelynek munkatársai elmentek az irodaházba, ahová a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. be van jegyezve, azonban a recepción nem tudtak erről. A cég egyetlen alkalmazottját, a tulajdonosának feltüntetett Tóth Erikát pedig nem találták a megadott vecsési címen. A baloldali portál szerint  a közbeszerzés szempontjából még aggályosabb, hogy a cégnek buszai sincsenek a Hír TV információi szerint. Azokat attól a cégtől bérelnék tovább-bérlésre, amelyiket lenyomták a tenderen. 

A hat busz bérléséről szóló tenderen befutó cég azért is érdekes, mert a  szálak ahhoz Leisztinger Tamáshoz vezetnek, aki Tüttő Kata főpolgármester-helyettes korábbi élettársa. Tüttő pedig Karácsony Gergely helyetteseként a BKV-ért felel – idézi fel a Magyar Nemzetben is megjelent információkat a 24.hu. Mint ismert, az MSZP-s politikus tagadta, hogy korrupció történt volna, a közbeszerzést pedig kivizsgáltatja a BKV felügyelőbizottságával.

A BKV feltételezhetően törvénysértő buszbérlési tenderével kapcsolatban újabb részleteket derített ki a Hír TV Informátor című műsora - erről itt írtunk. A pályázat nyerteseként kihozott CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. többségi tulajdonosát, a Cratis Ingatlanbefektető Zrt.-t egy ciprusi székhelyű offshore cég, az Agria Holdings birtokolja, és tisztségviselői között Leisztinger Tamás nagyvállalkozó emberei is megtalálhatók. Amellett, hogy a magyar jogszabályok szerint nem indulhatna közbeszerzésen olyan vállalat, amelynek bejegyzésekor offshore hátterű cég is tulajdonosa, az is kérdéseket vet fel, hogy Leisztinger Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes korábbi élettársa.

Önmaga igazgatója

A céges adattár szerint a CR-Facilities Budapestre, a Szépvölgyi útra van bejegyezve. A feltüntetett irodaházba ellátogatott az Informátor stábja, ám a recepción nem tudtak arról, hogy ott lenne központja a vállalatnak. Végül egy telefonszámot adtak a csatorna munkatársainak, amely a többségi tulajdonos Cratishez vezetett. Ez nem derült ki azonnal, ugyanis a vonal túlsó oldalán válaszoló hölgy először meglehetősen dodonai módon fogalmazott. Például meghallván, hogy a CR-Facilitiesnek a buszbérlési tenderben illetékes vezetőivel akarnak beszélni, rögtön le akarta tenni a telefont. A néhány mondatos párbeszéd alatt nem volt hajlandó válaszolni arra sem, milyen kapcsolatban áll a CR-Facilitiesszel, de azt is mondta: „nem állította", hogy nincs köze a céghez. Végül kiderült, hogy a nő neve Dudás Rita, a Cratis egyik tulajdonosa. Az Informátor azt is megtudta, hogy a CR-Facilities valóban egy Szépvölgyi úti ingatlanba van bejegyezve, ám meglehetősen ritkán használják a bérleményt. A műsorban arról is beszámoltak, hogy a CR-Facilities cégkivonata szerint a vezérigazgató egy vecsési magánszemély, Tóth Erika, aki egyben a cég egyetlen munkatársa. Vecsésre is ellátogatott az Informátor stábja, ám senki nem nyitott ajtót a cégadattárban szereplő épületben. 

Nem is válaszoltak

Az is meglehetősen különös körülmény, hogy – az Informátor meg nem erősített információi szerint – a CR-Facilitiesnek nincsenek saját buszai, és a pályázaton az általa legyőzött cégtől vásárolnák meg az ajánlatában szereplő buszokat. Az adásban arról számoltak be ugyanis, hogy a székesfehérvári székhelyű Truck-Trailer and Parts Haszongépjármű és Alkatrész Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. telephelyén találhatók azok a buszok, amelyekkel az első helyezett nyert, és a vesztes cégtől szeretnék majd megvásárolni a járműveket.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke további részletekről tájékoztatta az Informátort: a vesztes pályázat ugyanazt az Oslóból származó, honosítási procedúrán átesett buszflotta néhány darabját mutatta fel, mint amelyből a BKV jelenleg is bérel. Szavai szerint ezeket a közbeszerzéseket jellemzően egyetlen cégre írják ki, mivel annak a tulajdonában van az a néhány jármű, amelyet a BKV bérelni szeretne.  "Az a különös, hogy ketten is ráindultak ugyanarra a néhány buszra, amelyek akár ugyanazok is lehetnek, vagy közük lehet egymáshoz" – fogalmazott. A televízió munkatársai keresték az ügyben a főváros vezetését és Tüttő Katát is, ám egyik helyről sem kaptak választ. Utóbbi még korábban kérte fel a BKV felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja meg a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét. Szintén korábban a BKV úgy kommentálta az ügyet egy közleményben, hogy maradéktalanul betartják a közbeszerzési törvény előírásait.

Nincs szakmai referencia

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője válaszokat vár Karácsony Gergely főpolgármestertől a tender ügyében, mivel „a semmiből jelent meg egy olyan kamucég, amely még csak nem is létezett a pályázat kiírásakor, és semmiféle szakmai referenciával nem rendelkezik". A bejegyzéskor egy ciprusi, offshore hátterű társaság volt a tulajdonos, ami a magyar jogszabályok szerint kizáró ok – hangsúlyozta az Informátornak. Hozzátette: ha ez nem lenne elég, a cég mögött „nem is nagyon cizelláltan" megjelennek Leisztinger Tamás kollégái.

Érdemes felidézni: a pályázatot megnyerő CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. 2020. május 11-én alakult, és a céget mindössze hét nappal az ajánlattételi idő lejárta előtt jegyezték be. A nyertes vállalkozás mellett ráadásul az említett Cratis Ingatlanbefektető Kft. és további két olyan társaság – a KD Properties Kft., valamint az Olinda Pénzügyi Szolgáltató Kft. – tűnik fel, amelyek közül egyiknek sem a buszbérbeadás a szakterülete. A CR-Facilities továbbá a pályázat azon kritériumának sem felel meg, amely szerint csak olyan cég indulhat az eljáráson, amelynek az elmúlt három üzleti évben az általános forgalmi adó nélkül számított teljes árbevétele elérte a 160 millió forintot.

Football news:

Arteta on the departure of FA Cup: Disappointed. Arsenal dominated the second half
Benitez left Dalian. His decision was influenced by the pandemic
The main veteran left Chelsea. For 9 years, Lucas Piazon played for the club three times!
Ronald Koeman: Suarez is a great player, but Barcelona made a decision. I don't like answering questions about him
Fonseca could be sacked if Roma fail to beat Spezia. Allegri and Mazzarri are contenders for the post
Mick McCarthy in charge of Cardiff until the end of the season
Aston Villa buy from Marcel Sanson for 14-15. 5 million pounds