Hungary

Maradnak az online misék, a megyéspüspökök maguk dönthetnek vidéken

DVAST20200426009

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a koronavírus elleni védekezés új szakaszába lépett az ország, így Budapesten és Pest megyén kívül vidéken mindenhol lazítanak a kijárási korlátozásokon. Megnyithatnak az üzletek, a kávézók és éttermek teraszai, az idősek bevásárlósávja viszont például megmarad.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az új helyzet miatt megújította korábbi, március 17-i rendelkezéseit: ebben még az állt, nem tartanak nyilvános szentmisét Magyarországon, a templomokban a papok maguk miséznek, a hívek otthonról kapcsolódhatnak be a szertartásokba. Az új közleményben arról írnak, hogy az új járványügyi szabályok mellett május 4-től új rendelkezéseket hoznak, pontosabban:

Emellett arra kérik a plébániai és a szerzetesközösségeket, hogy továbbra is tartsák meg folyamatos imáikat a járvány érintettjeiért. A rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyéire vonatkozik. 

Gyakoroljuk továbbra is a nagylelkűség erényét és különösen is figyeljünk egymásra 

- zárják. A közlemény egészét az Esztergom-Budapesti Főházmegye is megosztotta, a teljes szöveget alább lehet elolvasni:

(Borítókép: Mihályi Miklós plébános misét tart az autójukban ülő híveknek az előszállási Kisboldogasszony-templom előtt 2020. április 26-án. A plébános húsvétvasárnap óta tart autós miséket. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone