Hungary

Márki-Zay Péter: „Egy hónapot élt a korrupció és a vandalizmus elleni rendelet”

A fideszesek által spiclitörvényre keresztelt rendelet alig egy hónapig élt, ezalatt senki nem jelentkezett a jutalomért.

Visszadobta a kormányhivatal azt a vásárhelyi rendeletet, amelyben százezer forintos jutalmat adott volna az önkormányzat annak, aki akár korrupcióval, akár vandalizmussal kapcsolatban tesz bejelentést.

A helyi Fidesz „spiclitörvénynek” nevezte a rendeletet, a kormányhivatal pedig jogsértőnek találta, hatályon kívül kell azt helyezni. A helyi rendeletet június 25-én szavazta meg a hódmezővásárhelyi közgyűlés, de a városban, ellenzékben levő kormánypárti képviselők szerint ezzel a polgármester visszahozta a városba a házmesterek országának szellemét. A rendelet alig egy hónapig élt, az önkormányzatok törvényességét felügyelő kormányhivatal több ponton is jogsértőnek találta a rendeletet, ezért annak hatályon kívül helyezésére kötelezte a vásárhelyi önkormányzatot.

Már az elfogadásakor is éles vitát váltott ki a helyi rendelet. Márki-Zay Péter javaslata szerint az kapta volna meg a legfeljebb 100 ezer forintos jutalmat, aki bejelentést tesz valamilyen korrupció gyanújával, illetve a helyi közösségi életet szabályozó rendeletek megsértésével kapcsolatosan. A jutalom csak abban az esetben járt volna, ha jogerősen bebizonyosodik, hogy valóban megtörtént a cselekmény, amit bejelentett a vásárhelyi polgár. A helyi Fidesz szerint, mivel a közösségi életet szabályozó helyi rendeletekben még a fű magasságát is leszabályozták még a korábbi városvezetők idején, lényegében elindulhatott volna a városban egy „feljelentgetősdi”, ezzel pedig rossz időket idéző szellem tért volna vissza a városba.

A polgármester viszont azzal érvelt, hogy a rendelet csupán a hivatalból amúgy is üldözendő cselekmények felgöngyölítésében ösztönözte volna a lakosokat. Márki-Zay Péter szerint a korrupciós ügyek felderítését segítették volna, illetve a vandalizmust próbálták volna nagyobb sikerrel felszámolni. Egyébként a polgármester a közösségi oldalon közölte, hogy a rendelet hatálya alatt egyetlen bejelentés sem érkezett.

Az önkormányzatok törvényességét felügyelő kormányhivatalok az elfogadott helyi rendeletek jogszerűségét minden esetben megvizsgálják, most is ez történt. A hivatal több ponton is jogsértőnek találta a nyár elején elfogadott rendeletet: sérti a Büntetőeljárási, a Jogalkotási és Panasztörvényt, és rombolja a közösségi együttélés alapvető szabályait és normáit. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a rendelethez fűzött álláspontjáról a promenad.hu szerkesztőségének eljuttatott közleményében számolt be. A rendeletet augusztus 7-ig kell hatályon kívül helyezni a kormányhivatal korábbi állásfoglalása szerint, így a pénteki vásárhelyi közgyűlésen, hatályon kívül helyezik a városban indulatokat kiváltó helyi rendeletet.

Football news:

Manchester United have spoken to Teles' agents. The player will insist on leaving Porto
Andy Robertson: everybody was saying that we will never get around the city. Last season we proved everything
Manchester City will pay around 50 million euros for Sevilla defender Kunde
English clubs doubt that you need to get down on one knee before every match. They believe that this action loses its meaning
Gundogan about the APL: It's hard to score 100 or 98 points every year, but we need to if we want to fight for all the titles
Havertz on Klopp: a Great coach. He has achieved a lot at Liverpool, but is hungry to win and wants to win even more
Zinedine Zidane: Real Madrid will have a chance to win trophies if we play as we did after the quarantine