Hungary

Mától félmillió forintja bánhatja, ha nem küld számlát a NAV-nak

Az online számlajelentésekre vonatkozó új szabályt július elsején vezették be, de a koronavírus-járvány miatti türelmi idő után csak most lép életbe. Eszerint a belföldi adóalanyok közötti tranzakciókat értékhatártól függetlenül jelenteni kell a NAV online számlaadat-jelentő rendszerében. 

Eddig csak 100 000 forintnál magasabb áfatartalom esetén kellett jelenteni az adóhivatalnak, mostantól megszűnt ez a korlátozás.

A magánszemélyeknek kiállított számlát azonban egyelőre nem kell beküldeni — nyilatkozta Németh Lilla, az RSM adóigazgatója az InfoRádiónak. 

Az a cég, amelyik nem mutatja be időben a szükséges bizonylatokat, számlánként 500 ezer forintos mulasztási bírságot is kaphat a NAV-tól.

A szankció azokat is érintheti, akik hibás számlát küldtek az adóhivatalnak.

A szakértő azt is elmondta, hogy a július elseji határidő óta tízszeresére nőtt a beküldött online számlák mennyisége, és körülbelül egymillióra emelkedett a rendszerbe regisztráltak száma. 

Az átmeneti időszak alatt az adóhivatal egyszer sem élt ezzel a szigorú büntetéssel, de a szakértő elmondása szerint az adóhivatal hozzáállása várhatóan változik október elsejével, mivel 

JÖVŐRE MINDEN CÉGNEK ÁFABEVALLÁSI TERVEZETET TERVEZ KÉSZÍTENI AZ ONLINE SZÁMLÁK ADATAIBÓL A NAV. 

Football news:

Brandt was not close to joining Arsenal. Borussia will not let him go in the winter
Pogba to discuss contract extension with Manchester United: I'm going to talk to the club. I want to win
Manchester United defender Tuanzebe was subjected to racist abuse after the defeat to Sheffield United
Barca's acting president refuses to buy the player
Atletico defender Perez could move to Cadiz. He's on loan in Granada
Rio Ferdinand: Manchester United were gloomy and at times lifeless against Sheffield Wednesday. Instability is not something that wins the Premier League
The rotor is signed goalkeeper Khabarovsk SKA Obukhov. He has 7 games to zero in the season of the FNL